On-kruid: De herfstgeur van het bos

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week over herfstgeuren.

Het is wel bij iedereen bekend dat je van een stevige boswandeling energie krijgt. Maar wist u ook dat de geuren van bomen en planten invloed op je gezondheid kunnen hebben? Vooral na een regen- of onweersbui en juist in de herfst, ruik je de geuren van het bos. Dan ruik je vaak de wat zoetige geur van de bosbodem en het vochtige boomschors. Wat dacht je van de geur van een berk? Het is een wat frisse geur die naar citroen ruikt. Daarentegen hebben de naalden van de douglas spar een wat zoete geur, veroorzaakt door de hars die vrijkomt en ontspannend werkt. En laten we de kalkachtige geur van de eik niet vergeten.

Wil je geuren verzamelen? Pluk dan heel voorzichtig wat kleine stukjes van planten, bomen en bloemen. Krab met je nagel of wrijf de geur los, een klein stukje is voldoende. Beschadig de planten en bomen niet teveel. Als er voor jou een lekkere geur bij zit, dan mag hij in je (plastic) verzamelzakje, die je thuis leegmaakt in een 'geurbakje'.

Wil je lang genieten van je dennengeur? Maak dan een dennentakken potpourri. Leg op de bodem van een afsluitbaar glazen potje een laagje, in stukjes geknipte, dennennaalden of dennentopjes. Strooi er een laagje zout op en weer een laagje dennennaalden, herhaal tot de pot vol is. Deksel erop en twee keer per week flink doorroeren. Na twee maanden heeft het zout de dennengeur opgenomen en is de natuurlijke luchtverfrisser klaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden