Bloemenhulde voor kapitein Frank van Terwisga die Sinterklaas met zijn pieten al 25 jaar naar Kerkdriel vaart. Ieder jaar weer krijgt hij kippenvel als hij al die opgewonden kinderen op de kade ziet staan.
Bloemenhulde voor kapitein Frank van Terwisga die Sinterklaas met zijn pieten al 25 jaar naar Kerkdriel vaart. Ieder jaar weer krijgt hij kippenvel als hij al die opgewonden kinderen op de kade ziet staan.

25 jaar aan het roer van de pakjesboot

Net als alle kinderen uit Kerkdriel en omstreken verheugt Frank van Terwisga, eigenaar van Waterfeesten.nl en vooral bekend als kapitein van de Domani en Columbus, zich al weken op zondag 17 november. Die dag mag hij Sinterklaas weer naar Kerkdriel varen, voor de 25e keer. Hij vindt het een grote eer. Stichting Sint Nicolaas Intocht Kerkdriel is blij met de ervaren schipper en zet hem dit jubileumjaar in het zonnetje.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - "Een kippenvelmoment." Ieder jaar weer geniet kapitein Frank van Terwisga als hij duizenden kinderen, ouders en grootouders op den Bol aan de Maasbandijk ziet staan. Vol verwachting hebben ze uitgekeken naar de komst van de Sint. En dan is het eindelijk zover: de pakjesboot komt eraan! In 1993 stond Frank nog zelf met vrouw en kinderen op de kade om de Sint te verwelkomen. Ze woonden toen net in Kerkdriel. "Dat kan ik ook", dacht hij, toen hij de boot zag aanmeren. Want met zijn schepen Domani en Columbus vaart hij dagelijks mensen rond. Een jaar later mocht hij, schipperskind uit Leeuwarden, zelf aan het roer van de pakjesboot staan. Dat is hij blijven doen.

Het bestuur van Stichting Sint Nicolaas Intocht Kerkdriel is blij met zijn trouwe inzet en verraste hem alvast met een bos bloemen. Van Terwisga is een van de 125 onmisbare vrijwilligers die samen een groot feest van de intocht maken. Zo staat er ook een heel team klaar om de Sint en pieten op te doffen voor het feest, dat zich grotendeels afspeelt in De Kreek. Op de kade brengt speaker Theo de Leeuw de kinderen alvast in de stemming. Van Terwisga zorgt dat de boot mooi is versierd. "Daar zijn wel 600 meter aan vlaggetjes voor nodig." Natuurlijk moet voldoende eten aan boord zijn. "De pieten zijn dol op bitterballen. Ze eten er samen wel tweehonderd op!" Met 550 pk kan de boot met gemak het Spaanse gezelschap vervoeren.

Van Terwisga heeft zijn handen vol aan de pieten. "Die zijn zo eigenwijs. Ze willen overal op klimmen. Gevaarlijk! Ik wil niet dat ze overboord slaan. Ze verzinnen telkens wat nieuws. Dan gooien ze het anker uit, of komen aanzetten met jetski's."

Die keer dat de Sint met een watervliegtuig zou landen op de Dode Maas, vergeet Van Terwisga ook nooit meer. "Er was zo'n dichte mist, dat er niet mocht worden gevlogen. De brandweer moest hem toen ophalen van het vliegveld. Het jaar daarop landde de Sint wél op het water. Daar pikte ik hem op met de boot."

Op 17 november hoopt hij de Sint voor de 25e keer veilig aan Drielse wal te zetten. Hij zal de scheepshoorn luiden, het opgewonden gejuich horen. Met Van Terwisga aan het roer koerst Sint ook dit jaar weer op een fantastisch kinderfeest af.

Meer berichten