Leerlingen van Openbare Basisschool De Bogerd onthullen een zonnepaneel en met de wethouder steken ze de stekker in het Zonnedakproject.
Leerlingen van Openbare Basisschool De Bogerd onthullen een zonnepaneel en met de wethouder steken ze de stekker in het Zonnedakproject.

De Bogerd als groene Stroommschool

Een zonnedak dat omwonenden direct van groene stroom voorziet. Dat wil Coöperatie Bommelerwaar realiseren bovenop Basisschool De Bogerd in Rossum. De aftrap van het project vond donderdag plaats op het schoolplein. Een uitgelezen plek om met elkaar in gesprek te komen. Over 1.200 zonnepanelen, postcoderozen, sjoemelstroom en greintjes Greta Thunberg. Maar vooral ook over de mogelijkheid om samen over te stappen op duurzame lokale energie.

door Loeki Bruinink

Rossum - Het is het derde project dat Coöperatie Bommelerwaar in de Bommelerwaard opstart. In Gameren liggen inmiddels 'gedeelde' zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf. In Hedel stelt een boer zijn dak beschikbaar. En nu kun je je in Rossum inschrijven voor het Zonnedakproject. Goed om te weten: er is geen investering vooraf nodig en iedereen kan meedoen. Door de stroom rechtstreeks af te nemen van het schooldak, ben je verzekerd van duurzame energie. Geen sjoemelstroom, dus. Want vaak kies je wel voor groene energie, maar is de stroom die van het net daadwerkelijk je huis binnenkomt zo grijs als wat.

"Dit is een spel met alleen maar winnaars. De fiscus gaat betalen, wat wil je nog meer. Als je ook maar een greintje Greta Thunberg in je hebt, doe je mee." Het enthousiasme van Roeland Reesinck uit Hurwenen, vader van twee leerlingen en actief Bommelerwaar-lid, werkt aanstekelijk. Samen met Jan Tolk uit Rossum is hij initiatiefnemer van het Zonnedakproject. Ingegeven door het feit dat hij op zijn eigen huis, een monument, geen panelen mag plaatsen.

Het project is vooral aantrekkelijk als je eigen huis om welke reden dan ook ongeschikt is voor zonnepanelen of je beurs te klein is om ze zelf aan te schaffen. Deelname is niet alleen voorbehouden aan inwoners van Rossum en Hurwenen. Bommelerwaar heeft een zogenaamde postcode-roos opgesteld, opgebouwd uit meerdere postcodegebieden. Die overschrijden de dorpsgrenzen. Inwoners uit Kerkdriel en een deel van Zaltbommel kunnen aan het duurzame project deelnemen. Ook de aanwezige wethouder Erik van Hoften, inwoner van Heerewaarden, zou kunnen intekenen. Deze middag geven Reesinck en Tolk alvast het goede voorbeeld, nadat leerlingen symbolisch een zonnepaneel onthullen en de stekker in het project steken. De wethouder beperkt zich voorlopig tot het ondertekenen van de overeenkomst met de coöperatie en de school, namens gemeente Maasdriel. "We pakken het project graag samen met deze partijen op", laat hij weten. Ook Toon van den Hanenberg, interim-voorzitter van het bestuur van scholenstichting Stroomm juicht het project toe. "De coöperatie betaalt ons huur voor het gebruik van het dak, we krijgen groene stroom en vergeet vooral het educatieve stuk niet. Dit is prachtig materiaal om te verwerken in de lessen. Milieuwijsheid!" De coöperatie-leden hopen op deelname van minstens honderd huishoudens.

www.bommelerwaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden