Pompoenentijd

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze keer over de pompoen!

Eind oktober kun je er niet omheen. Overal kom je pompoenen tegen, zelfs langs de weg worden ze aangeboden. Van de meeste pompoenen wordt soep gemaakt of het huis mee opgesierd. Maar een klein deel van de pompoenen wordt uitgehold en voorzien van ogen neus en mond. Om er daarna met Halloween een waxinelichtje in te zetten.

Het Halloweenfeest hebben we te danken aan de Kelten. Die geloofden dat op 31 oktober, de doden een mens of dier mochten kiezen waar ze het komende jaar in mochten huizen. Gelukkig is het allemaal bijgeloof, maar toch blijft Halloween de griezeligste dag van het jaar.

Heb je nog wat pompoenen over, maak er dan een smoothie van.

Pompoensmoothie

Benodigdheden:
2 appels, 4 perssinaasappelen, een pompoen van ongeveer 400 gram en wat honing.

Bereiding:

Schil en snij de pompoen in stukken en verwijder de pitten.

Laat de pompoenstukken 13 minuten koken in wat water en giet deze daarna af. Schil ondertussen de appels en snijd in stukken, zonder het klokhuis. Pers dan de sinaasappels uit.

Gooi de afgegoten pompoen- en de appelstukken in de blender. Giet het sinaasappelsap erbij en wat honing.

Even blenderen en klaar is je pompoensmoothie.

Meer berichten