Column: De rattenvanger

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Kent u het verhaal van 'De Rattenvanger van Hamelen' nog? In de dertiende eeuw heerste er in de Duitse stad Hamelen een verschrikkelijke rattenplaag en het stadsbestuur wist zich geen raad. Uiteindelijk huurde zij een zogenaamde 'rattenvanger' in die door het bespelen van een fluit alle ratten uit de stad verzamelde en hen de rivier de Wezer in lokte waar het geteisem massaal verdronk. De stad was van haar rattenplaag verlost, maar weigerde de rattenvanger te betalen. Daarop lokte hij met zijn fluit honderddertig kinderen Hamelen uit waarna deze nooit meer gezien zijn. Een tragedie natuurlijk, maar waarschijnlijk is het verhaal verzonnen. Ratten zijn immers goede zwemmers.

In Nederland heerst op het moment een rattenplaag en onderzoekers van de Wageningen Universiteit vrezen dat dat allemaal nog veel erger gaat worden. Nee, het komt niet door de opwarming van de aarde; dit keer niet. We zijn met zijn allen niet meer zo proper als vroeger en daar houden ratten van. De onderzoekers willen, hoe kan het anders, een grootscheeps onderzoek verrichten naar de gewoonten van het dierschap om daarmee manieren te bedenken om de beesten te bestrijden. De rattenklem of het bordje met rattenvergif in het schuurtje voldoen immers niet als je het over een plaag hebt. Ratten veroorzaken branden door het aanvreten van stroomkabels en ze verspreiden ziektes met hun poep en urine. Overigens is het zien van een rat voor veel mensen al vaak reden voor een ernstige hartverzakking.

Het antwoord op de prangende verdelgingsvraag ligt waarschijnlijk in het buitenland en wel in de stad New York. Deze grootste stad van Amerika heeft al eeuwenlang een rattenplaag en de stadsbestuurders hebben al bijna letterlijk hun tanden op het probleem kapotgebeten. Niets helpt om de hardnekkige plaag te bezweren. Dat komt ook doordat de ratten fokken als konijnen en een beetje rattenhuwelijk kan elk jaar een paar honderd rattenkinderen opleveren en die moeten allemaal eten, poepen en plassen. De ratten in New York hebben het zo goed dat ze gemiddeld zo groot worden dat katten zich er zelfs niet meer aan wagen om ze te vangen.

Nu zeggen autoriteiten dat ze een slim wapen hebben ontwikkeld. Namelijk een machine die ratten met aas aantrekt en vervolgens een zogenaamd valluik activeert die de diertjes in een vloeistof op basis van alcohol laat vallen. Hierdoor raakt de rat vrijwel meteen bedwelmd, waarna hij verdrinkt. De machine werkt op batterijen en heeft de vorm van een kast die ongeveer 60 cm hoog is. Aan de zijkant van de bak zit een trapje, waarlangs de rat omhoog wordt gelokt. Eenmaal bovenin stort hij door een luik in de alcohol. Tijdens een proef rond een gemeentelijk gebouw in de wijk Brooklyn legden meer dan honderd bruine rattenbeestjes in amper vier weken tijd het loodje. Sommige New Yorkers beweren dat het voor de ratten een zachte en plezierige dood betekent: dood door alcohol.

Enfin, het zou van de ratten besnuffeld zijn als de Nederlandse onderzoekers niet in New York gingen informeren. Het niet hoeven inhuren van een rattenvanger is immers wel zo veilig. Kunnen de ouders van alle Nederlandse kinderen ook rustig slapen.

Meer berichten