Jan van Hooft vond de verloren trouwring van Annies vader met een metaaldetector. Na 70 jaar was de ring eindelijk terecht.
Jan van Hooft vond de verloren trouwring van Annies vader met een metaaldetector. Na 70 jaar was de ring eindelijk terecht.

Verloren trouwring na 70 jaar terecht

Donderdag 10 oktober, de dag dat de 81-jarige Annie Vissers-Spijkers uit Velddriel de verloren trouwring van haar overleden vader Leonardus Spijkers terugkrijgt van John van Hooft uit Kerkdriel, vergeet ze nooit meer.

door Truus Peters

Velddriel - Met een metaaldetector haalde de 52-jarige John van Hooft een week ervoor het gouden en kostbaar kleinood uit de grond. Een trouwring met de datum 25-11-1937 en L. Spijkers en G. van Hoesel nog duidelijk zichtbaar. Na veel speurwerk via het Regionaal Archief Rivierenland Tiel en vele telefoontjes met de naam Spijkers en Van Hoesel kwam Van Hooft uiteindelijk bij Jan en Annie Vissers-Spijkers terecht.

"Dinsdag 8 oktober vroeg in de avond ging de telefoon. John van Hooft uit Kerkdriel aan de telefoon. Mijn man Jan nam op en zoals gewoonlijk geeft hij de telefoon meteen aan mij. Wat ik toen hoorde, dat de ring van papa gevonden is na ruim 70 jaar! Ik stond te trillen op mijn benen. Ik heb er gewoon niet van kunnen slapen. Wat er door je heen gaat, is niet te beschrijven. Gewoon een wonder. De blijdschap, zenuwen en emoties gieren door je lijf."

Ruim 70 jaar geleden verloor Leonard Spijkers zijn trouwring bij het uitoefenen van zijn hobby, jagen. "Onze ouders hadden een noodslachtplaats in de Bommelerwaard, mijn vader was slachter en handelaar. Tussendoor beoefende hij zijn hobby, jagen met vrienden. Ik weet nog dat hij thuiskwam. Verdrietig dat hij was en het verdriet kwam ook bij moeke en wij kleine kinderen binnen. Ik was een jaar of 8, 9."

Van Hooft besteed zijn vrije tijd graag aan het speuren over weilanden en akkers met zijn metaaldetector. Wat hij op De Worden, vroeger de gronden rondom de Wordenseweg, uit de grond haalde, schetste zijn verbazing. Een gouden trouwring, gaaf, niet aangetast en met de trouwdatum duidelijk zichtbaar.

De laatste bijzondere vondst van Van Hooft was een Romeinse munt, drie weken geleden.

Annie, nog steeds dolblij, koestert de gouden ring van haar vader. Maar ze koestert ook de herinneringen aan haar ouders.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden