Maanden is er gewerkt om de Real Games vorm te geven. En het resultaat mocht er zijn.
Maanden is er gewerkt om de Real Games vorm te geven. En het resultaat mocht er zijn. (Foto: Marielle Pelle)

In de schoenen van de politie staan

'Kruip samen met een maatje in de huid van een hulpverlener en los de puzzels op waar wij soms voor staan!' Een uitdaging vanuit de politie, om, in het kader van de Week van de Veiligheid, burgers mee te nemen in een echte Real Game. In Gameren en Hedel mochten burgers in de schoenen van de politie staan. Het is de eerste Real Game in Nederland die door overheidsdiensten werd neergezet. Uniek in Nederland, en de primeur is in de Bommelerwaard!

door Marielle Pelle

Gameren - De deelnemers zitten op het puntje van hun stoel, de Real Game gaat bijna starten. De monitor telt af, agent Sluiter spreekt de deelnemers toe en waarschuwt: "Het is een ervaring om nooit te vergeten, dus deel hem met anderen!" De spanning loopt op. "Real Game Bommelerwaard gaat nu van start. Er is geen weg meer terug!"

Inbraak
De eerste melding komt binnen: 'Inbraak Brouwershof 27'. Snel wordt er op de fiets gesprongen, er is 10 minuten tijd om op plaats van melding te komen. De politie is al ter plaatse, snel wordt informatie gedeeld: "Twee daders, beide andere kant op, spullen uit de zakken gegooid." Het acht-koppige team splitst zich en gaat op onderzoek. Een koevoet wordt gevonden, een telefoon, enkele juwelen, op elk item staat een code of puzzel, er wordt driftig overlegd om alle codes te ontrafelen. De vier-cijferig code blijkt de pincode van de telefoon te zijn. De volgende puzzel meldt dat de voicemail afgeluisterd moet worden, een donkere mannenstem spreekt: "He maat, ik zit achter de struiken, waar we elkaar uit het oog verloren zijn. We blijven hier totdat iedereen weg is." Dat brengt de adrenaline weer omhoog, de spanning is voelbaar. Ineens een gil: "Hier zitten ze!" Politie komt aangesneld, maar één van de deelnemers is al opgesprongen en zit op de dief. Voor dit team de tip: 'Denk aan je eigen veiligheid!'. Agent Femke Merks, zij begeleidt dit incident, kijkt genietend toe. In het dagelijks leven is ze manager in de kinderopvang, in haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij de politie. "Ik doe dit voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en om iets te kunnen betekenen voor de beroepskrachten", vertelt Merks. "Overdag zorg ik voor kleine boefjes, in mijn vrije tijd zoek ik mee naar echte boeven!"

De telefoon piept weer: 'Binnenbrand nabij Middelkampseweg 4.' Ook Josje Wildemans uit Zuilichem spring weer op de fiets. "Ik vind dit leuk om te doen en het eens te ervaren." Aangekomen op de Middelkampseweg gaan we op zoek naar codes om binnen 10 minuten een huis binnen te dringen. Dat vraagt om samenwerking. Operationeel Expert Marc Eenennaam van team Zaltbommel staat toe te kijken. Hij heeft nachtdienst, maar is twee uurtjes eerder begonnen om als teamchef te zien wat twee agenten uit zijn team hebben voorbereid. "Dit is een bijzonder initiatief. Dit is een actie anno 2019", zegt Eenennaam. "Waar politie jaren geleden gezien werden als de bonnenschrijvers, laten ze nu de burgers op een interactieve manier mee kijken."

Overval aan de Ridderstraat
Het team draait nog steeds op enthousiasme en adrenaline, als de volgende melding komt. Op plaats delict vraagt het opperste concentratie. Er is een pistool, een auto, kogels, schoenen, een koffer met geld en een geliquideerde. Het team richt zich op alle sporen om de identiteit van de dader te ontrafelen. Ondertussen komt een scooter langs rijden, een dorpsgenoot staat toe te kijken. Hij vraagt toch maar aan de politie: "Is dit echt?" Gelukkig kan hoofdagent Dave de Vendt hem geruststellen, dat het in scène is gezet. Ondertussen zoekt het team naar de dader en wordt hij herkend tussen het publiek. Hier laat de politie ons een valkuil ervaren. Door je alleen te richten op feiten, ontstaat een tunnelvisie en zie je niet dat de dader op de scooter al enkele keren voorbij is gereden.

De Vendt kijkt tevreden toe. Samen met collega Tomas Sluiter werkte hij ruim vier maanden tussen werktijd en veel in hun vrije tijd aan deze Real Game. "We kunnen in de Week van Veiligheid in een zaaltje gaan staan vertellen dat je ramen en deuren gesloten moet houden, maar nu mochten burgers zelf in de schoenen van de politie gaan staan."

Terug op de startlocatie moeten de koppels de laatste code kraken. Het applaus is voor Francisca Groeneveld en Gerda van Hemert uit Aalst. "Het was een leuk avondje uit", vertelt Groeneveld. "We hebben heel veel lol gehad, maar het was ook echt spannend. We hopen dat het volgend jaar in alle dorpen van de Bommelerwaard is!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden