Een omgevallen steiger, een onbekend aantal slachtoffers, een brandend dorpshuis: zes brandweerploegen schieten om de beurt te hulp onder toeziend oog van een kritische jury en nieuwsgierig publiek.
Een omgevallen steiger, een onbekend aantal slachtoffers, een brandend dorpshuis: zes brandweerploegen schieten om de beurt te hulp onder toeziend oog van een kritische jury en nieuwsgierig publiek.

Zes brandweerteams testen vaardigheden

Zaterdag 12 oktober was het complete chaos in en rond Dorpshuis De Koeldert in Waardenburg. Tijdens het afleveren van goederen was een steiger geraakt. Twee gewonden lagen in en naast de sloot, een derde man stond wanhopig op het dak, terwijl het dorpshuis vlam had gevat door een gasbrander. Of er ook slachtoffers in het brandende pand aanwezig waren, was onbekend. Aan zes brandweerploegen uit de Bommelerwaard de taak om deze realistisch nagebootste situatie koelbloedig het hoofd te bieden. Een vakkundige jury keek kritisch toe.

door Loeki Bruinink

Waardenburg - Dat de bloederige slachtoffers naar ketchup ruiken, dat het vuurgeknetter van een geluidsband afkomstig is en dat de rookmachine volop draait: het maakt de brandweermannen niet minder gedreven. Want al heet het tegenwoordig een brandweervaardigheidstoets en is het officieel geen wedstrijd meer, het gevoel van competitie blijft. Iedere ploeg wil aan het eind van de dag met de beker naar de eigen kazerne terugkeren.

Maandenlang waren de 22 brandweermannen van Post Waardenburg in de weer geweest om te zorgen voor een zo realistisch mogelijk scenario. Daarin blijken ze goed geslaagd. Dorpshuis De Koeldert is de perfecte locatie voor de enscenering van een ongeval met een omgevallen steiger.

Flinke kluif
De zes deelnemende posten hebben er een flinke kluif aan. Want hoe krijg je helder wat er precies aan de hand is? Waar gaat de eerste aandacht naar uit: de slachtoffers of de steeds groter wordende brand? En waar kun je de auto het beste plaatsen om de brand te blussen? Terwijl de teams uit Kerkdriel, Gameren, Nederhemert, Hedel, Brakel en Zaltbommel om de beurt de situatie zo snel mogelijk onder controle proberen te krijgen, kijken de omstanders van dichtbij toe. Vooral kinderen vergapen zich aan de brandweermannen in vol ornaat, de hoogwerker die boven de bomen uit torent en de uitrusting van de brandweerauto's. Zelfs in het dorpshuis kunnen ze de reddingsactie van de brandweermannen volgen. Hoewel je daar door de rook nauwelijks een hand voor ogen ziet.

De jury - collega's van Post Brabant-Noord - beoordeelt de ploegen op een groot aantal punten. Hoe gaan ze om met hun eigen veiligheid en die van de slachtoffers? Hoe verloopt de samenwerking met politie en ambulancepersoneel? Blijft het team kalm, herkent ze gevaren en worden de juiste keuzes gemaakt? Meteen na afloop geeft de jury feedback. Uiteindelijk scoort Post Gameren het hoogste aantal punten en gaat er met de beker vandoor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden