Volle bak in Nieuwaal bij het Open Snelschaaktoernooi georganiseerd door schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie.
Volle bak in Nieuwaal bij het Open Snelschaaktoernooi georganiseerd door schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie. (Foto: Kees van den Nieuwenhof)

Schaakvereniging ZZC groeit als één van de weinige in Nederland!

Twee lokale clubs worstelden om het hoofd boven water te houden: de Zuilichemse en Zaltbommelse schaakverenigingen. Respectievelijk opgericht in 1946 en 1963 maakten ze de bloeiperiode mee in de jaren zeventig. Toen sprak iedereen over het WK tussen Fischer en Spassky. Maar de klad kwam er in. Na wat tegenstribbelen van beide kanten, was de fusie in 1992 een feit. Schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie: een prima besluit zo is gebleken.

door Jetty Duister

Bommelerwaard - Op een regenachtige dag als zondag is lekker schaken bij goed licht in een 'stille' omgeving een uitstekend alternatief. Wedstrijdleider Wim van Oostrum vertelt over zijn passie, die hij maar al te graag wil delen met anderen.

Gedwongen tot schaken
"Mijn moeder schaakte en gaf de beginregels door aan mijn twee broers, tien en bijna vijf jaar ouder dan ik. Er werd bij ons thuis veel gespeeld. Ik was meer moreel verplicht om mee te doen. Tot mijn achttiende was de sport niet echt aan mij besteed." Daarna heeft het schaakvirus Van Oostrum toch te pakken gekregen. Inmiddels is hij al vijftig jaar clubschaker, vanaf het prille begin in Zuilichem, tot op de dag van vandaag bij ZZC in de 1e klasse én HMC Den Bosch. Begin dit jaar overleed zijn oudste broer. Dat is in allerlei opzichten een gemis.

Stoffig imago afpoetsen
In al die jaren heeft Van Oostrum, samen met anderen, gezocht naar kansen om bestaansrecht voor de club te creëren. "Toen de gemeente Brakel nog bestond, organiseerden we een competitie tussen de dorpskernen van toen. Als club kwamen we uit in de regio Utrecht en werden zelfs twee jaar achter elkaar kampioen. Ons doel om promotieklasse te spelen, bereikten we in 1998. De ambitie om in landelijke competitie uit te komen, staat even geparkeerd. We doen allerlei acties om geld op te halen en naamsbekendheid te krijgen. Ik weet nog dat we vroeger op de Ponymarkt in Brakel 1.000 gulden ophaalden met de verkoop van saté." Die drive van het bestuur om financieel gezond te blijven, met goed materiaal en in een frisse omgeving te kunnen schaken, is er nog altijd. Het imago van een schaakclub is bij veel mensen stoffig. Kun je daar iets aan doen? "Wij hebben nu dertig senioren leden en tien jeugdleden en het aantal stijgt nog jaarlijks. Het lijkt niets, maar we zijn zowat de enige club in Nederland die dat lukt. Met het organiseren van een interne competitie en het op pad gaan voor de externe competitie zijn we wekelijks in actie. Daarnaast zetten we jaarlijks toernooien op touw die in de wijde omgeving bekend zijn. We hebben zelfs deelnemers uit het buitenland en krijgen 'sorry' mailtjes van mensen die er een keer niet bij kunnen zijn." Dat toont aan dat de gezellige sfeer en goede voorwaarden om lekker te schaken gewaardeerd worden. Maar feit blijft dat het seniorenteam alleen uit mannen bestaat en de gemiddelde leeftijd best hoog is. "Daar is de PR die we voeren op gericht. Bij ons jeugdteam, voor spelers tot 18 jaar, zitten jongens én meisjes. Bij de senioren is Remco van Brakel uit Hedel met zijn 23 jaar het jongste lid. Een echt talent. Piet Kiep uit Gameren begon pas op zijn 78e met schaken en is nu als 85-jarige het oudste lid. Voor één van onze leden met een visuele beperking regelen we dat hij vervoer heeft en zorgen we voor een aanpassing in licht en bord." De denksport is dus voor jong en oud en je kunt het altijd en overal spelen. En nee, je hoeft geen wiskundige te zijn volgens Van Oostrum. Wel is het handig als je de juiste basiskennis hebt om partijen te kunnen spelen.

Is schaken een sport?
Met de vraag of schaken een sport is, zijn de bestuurders van de Bommelerwaardse vereniging niet echt bezig. Maar technisch gezien is dat zeker zo. De externe competitie van de regionale schaakbond SGS waar vier teams van ZZC in uitkomen, ieder in hun eigen klasse, is verbonden aan de KNSB, de 'grote' landelijke bond. Er zijn regels en voorwaarden waaronder gespeeld wordt. En in de hogere klassen is er arbitrage. Maar het blijft voor leken, in stilte zitten achter een bord, turen en af en toe een stuk verzetten. "Nou, dat is echt schijn. Een partij kan een uurtje of vier duren bij ons. Ik kan me volledig afsluiten en in die zin is het een soort mindfullness en ontspanning. Na een wedstrijd ben je echt mentaal moe en zitten doe je echt niet de hele tijd. Als ik niet aan zet ben, loop ik. Op de stappenteller zie ik echt waardes tussen de 6000 en 8000." Discipline, focus, concentratievermogen, goed getraind geheugen en vastberadenheid zijn vaardigheden die je volgens Van Oostrum helpen in het spel. Die kunnen ook in het dagelijks leven van pas komen. Schaken is geen Olympische Sport, maar heeft zeker helden die een inspiratiebron voor de jeugd kunnen zijn. Neerlands grootmeester is Anisch Giri, de Noor Magnus Carlsen is een topmodel en zwaar gesponsord schaker. Maar begin gewoon bij ZZC die met 'Ons Trefpunt' in Nieuwaal en Cambium college in Zaltbommel fantastische thuishavens hebben.

Meet & Greet
"Jeugdschaakleider Maarten de Wit is weer tien weken aan de slag voor lessen op de Franciscusschool in Zaltbommel. Op die manier zet ZZC zich maatschappelijk in. Schaken inzetten als een alternatieve sport- of rekenles? Zou best kunnen. Rond één van drie in het Rapidtoernooi was 2 september, en het Bommelerwaard toernooi draait al volgens het knock-out systeem. Op Koningsdag kun je simultaanschaken op de Bommelse markt en in juni staat het 24e Open Snelschaakkampioenschap Bommelerwaard op het programma. We gaan zeker nadenken over het jubileum dat in zicht komt. De sfeer proeven, kennis maken en een potje meespelen, kan altijd."

www. zvzzcombinatie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden