De dieren in het asiel worden liefdevol verzorgd door beheerders en vrijwilligers. Maar de omstandigheden waarin dit gebeurt zijn beroerd.
De dieren in het asiel worden liefdevol verzorgd door beheerders en vrijwilligers. Maar de omstandigheden waarin dit gebeurt zijn beroerd. (Foto: )

Pand asiel Bruchem is 'gammele zooi'

Het pand van Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard is aan vervanging toe. Al jaren wordt er over gesproken, worden er plannen gemaakt. En daar blijft het dan bij. Hoogste tijd om de nieuwbouw daadwerkelijk te realiseren, vindt het huidige asielbestuur. En dus nodigde ze de colleges en raadsleden van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel uit om op 4 oktober met eigen ogen de staat van het gebouw te komen bekijken.

door Loeki Bruinink

Bruchem - Met de ligging van Dierenopvangtehuis Bommelerwaard is niets mis. Aan de Steenweg veroorzaakt het asiel geen overlast voor omwonenden. De staat waarin het pand al jarenlang verkeert, is echter beroerd. Door schimmel, kieren, roest en lekkage zijn de ruimtes onmogelijk schoon te houden. De indeling is onlogisch en aan de huidige brandveiligheidsnormen kan het gebouw niet meer voldoen. Arbo technisch mankeert er ook het nodige aan.

Alvorens een verzoek om een forse financiële bijdrage voor de nieuwbouw in te dienen bij de twee Bommelerwaardse gemeenten, nodigde het bestuur de beide colleges en raadsleden uit om de staat van huisvesting met eigen ogen te aanschouwen. Was die uitnodiging te kort van tevoren gestuurd? Hadden de aangeschreven partijen andere plannen op deze Dierendag? Alleen het Maasdrielse gemeenteraadslid Evelien Baudoin (PvdA/GroenLinks) meldt zich uiteindelijk.

Assistent-asielbeheerders Monique Veldstra en Gabriëlla van Lieshout sommen moeiteloos op wat het pand mankeert. Een rondleiding maakt de ellende duidelijk. De beschimmelde doucheruimte, de lekkageplekken op zolder en het beschadigde tegel- en houtwerk spreken boekdelen. "Een gammele zooi", vat een passerende vrijwilligster treffend samen.

Waar het natuurlijk vooral om draait, is het welzijn van de tijdelijke bewoners. Van afbladderend schilderwerk, vermolmde kozijnen en provisorisch afgescheiden kennels liggen de dieren waarschijnlijk niet wakker. Wel van de temperatuur in hun verblijf. 's Winters is het er niet warm en 's zomers niet koel te krijgen. Mobiele airco's bieden nauwelijks soelaas. Door de hoge plafonds in het hondenverblijf worden het gerammel van het ijzeren hekwerk en het geblaf versterkt. Niet fijn voor de toch al vaak gestreste dieren. Begint er één te blaffen, dan slaat de rest ook aan. De katten in de ruimte ernaast, worden er op hun beurt niet rustiger van.

Ook op de indeling van het gebouw valt genoeg aan te merken. Zo is de ligging van de ziekenboeg en de quarantaine-ruimte onlogisch. Dieren met (mogelijk) een besmettelijke ziekte passeren ruimten waarvan ook gezonde dieren gebruikmaken.

Dankzij de beheerders en de vele vrijwilligers krijgen de dieren in het asiel een liefdevolle verzorging. Maar ze verdienen beter. Geen enkele asielbezoeker zal ontkennen dat het gebouw aan vervanging toe is. Hoewel Baudoin zich nog op de vlakte houdt. Gaat het bestuur de nieuwbouw voor elkaar krijgen? Het is te hopen voor de asieldieren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden