Als artiest ben ik geboren…

'Als je de juiste toon vindt, is heel het leven muziek', zijn de woorden bij de voordeur van Danny Smoorenburg. En Danny is één en al muziek. Hij stond al op veel podia met veel bekende artiesten, maar nu kijkt hij uit naar het concert op 5 oktober samen met het Jostiband Orkest.

door Marielle Pelle

Kerkdriel - Enthousiast staat Danny op me te wachten en heet me welkom in zijn zeer kleurrijke en gezellige appartement van Cello in Kerkdriel. Het ontgaat me niet dat muziek het belangrijkste is in het leven van Danny. Aan de muur boven zijn bed hangen de ingelijst cd's die hij afgelopen jaren uitbracht. Trots vertelt hij erover en hoe hij op het podium stond met andere Nederlandse artiesten.

De 32-jarige Danny zingt van kleins af aan al. Het begon met meezingen van een cassettebandje en het resulteerde in eigen cd's. In 2007 won hij het Europees Songfestival voor mensen met een beperking in Portugal. "Dat is zo lang geleden, dat is geen nieuws meer", zegt hij hierover. Hij vertelt over het bijzondere zenuwslopende moment bij het programma No Limits, wat in 2016 opnames maakte toen de Jostiband 50 jaar bestond. Achter de schermen mocht hij koning Willem-Alexander interviewen. "Als ik moet zingen, ben ik altijd zenuwachtig, maar toen ik de koning ging ontmoeten, stond ik te trillen," vertelt hij. Met de microfoon in zijn trillende hand, vroeg hij aan de koning: "Wat is uw beperking?" Als hij eraan terugdenkt, geniet hij nog.

Enkele weken geleden kreeg hij de vraag of hij samen met het Jostiband Orkest op wilde treden. "Daar hoefde ik niet over na te denken", zegt hij met glunderende ogen. "Ik heb jaren geleden ook al eens samen met ze op het podium gestaan en nu op 5 oktober ga ik het weer doen." Afgelopen week reisde hij naar Zwammerdam om samen met ze te oefenen. "Het is een feestje om daar te zijn", vertelt Danny. "De dirigente is één brok energie. En dan is er ook nog een vrouw die voor de muzikanten allemaal gekleurde letters omhoog houdt, want ze spelen met kleuren", legt hij uit. "Die vrouw dat is net zo'n…" Hij zoekt even naar zijn woorden en zegt dan: "Dat is net zo'n vliegtuig!"

Samen met de Jostiband mag hij twee liedjes zingen: een nummer van Guus Meeuwis en één van Jan Smit. "Ik ken deze liedjes, daar hoef ik niet voor te oefenen. Maar de Jostiband heeft een jaar nodig om een liedje goed in te studeren", vertelt hij. Samen met de dirigente en de organisatie uit Aalst mocht hij om tafel. "En weet je wat ze zeiden?", vraagt hij met een stralend gezicht. "Bij het concert krijg ik een eigen kleedkamer, want dat hoort bij een artiest!"

Danny zingt elke dag en nu oefent hij elke dag voor zijn concert in Aalst. Hij vertelt trots over zijn zanglerares Silvia van der Vinne, waar hij ook Italiaanse en Duitse liedjes leert zingen. Maar het liefst zingt hij Nederlandstalig. Als ik vraag wat zijn lievelingsliedje is, krijg ik spontaan een concert aan de keukentafel. Met een vers kopje thee in mijn handen, wat hij net voor me heeft gezet, luister ik ontroerd. Danny zingt de woorden die hem op het lijf zijn geschreven: 'Als artiest ben ik geboren, ik zing mijn lied door het hele land. Ik ben artiest, in hart en nieren, zingen is mijn grootste wens, ik hou van mijn publiek, ik ben gelukkig met dit leven en het applaus van al mijn fans.'

Twee optredens
Op 5 oktober verzorgt het Jostiband Orkest twee optredens in De Maayenbogerd in Aalst, om 14.30 en 20.00 uur. Er zijn ook gastoptredens van Danny Smoorenburg, Popkoor Zinder en 't Hemerts Visserskoor. Kaartjes kosten 15 euro zijn te koop via vanderstamhoreca.nl.

Danny Smoorenburg
Danny Smoorenburg stond al eens op het podium met Frans Bauer, Dana Winner en Frans Duits. Jaarlijks schittert hij ook op het podium van het zangspektakel Concerti Fetti in het beursgebouw van Eindhoven. Danny werkt als reporter bij No Limits Network, een online platform voor en door mensen met een beperking.

Meer berichten