Nooit meer werken

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Rijk worden is een droom van veel mensen. Het is altijd goed om te dromen, maar voor de meesten van ons zal die droom wel een droom blijven. Omdat elke regel een uitzondering kent, spiegel ik u toch enkele uitgekomen dromen voor. De eerste gaat over een mevrouw van vierennegentig in het Franse Compiegne die een op een houten paneel geschilderd schilderijtje in haar keuken had hangen. De vrouw was nieuwsgierig naar de achtergrond ervan en liet het onlangs door kunstexperts bekijken. Deze kwamen tot de conclusie dat het een onderdeel van een kruiswegstatie was in het jaar 1280 geschilderd door de schilder Ceno di Pepo. "Je kunt de tunneltjes volgen die de wormen hebben gemaakt", zei een expert, verwijzend naar de sporen van houtworm in het paneel. Hoe de vrouw aan het schilderij gekomen was kon ze niet zeggen. "Het hing al eeuwig in de keuken", wist ze. Op 27 oktober zal het pronkstuk geveild gaan worden. Naar verwachting zal het tussen de vier en zes miljoen euro opbrengen.

Een paar maanden geleden liet een inwoner van Schotland een van walrusivoor gemaakt schaakstuk veilen. Hij had het ding in 1964 voor een paar euro gekocht en het bleek later een negenhonderd jaar oude 'loper' uit een schaakspel te zijn. Het kunstwerk lag al jaren in een la te verstoffen en werd pas recent geïdentificeerd als één van de grootste kunstschatten uit de tijd van de Vikingen. De Vikingen, die vooral om hun moordpartijen bekend zijn, hadden blijkbaar ook het schaakspel ontdekt. Het bijna negen centimeter grote schaakstuk is onderdeel van de zogenoemde Lewis Schaakspelen die in de twaalfde eeuw in Noorwegen of IJsland werden gemaakt.

In 1831 werden op het eiland Lewis in Schotland negenenzeventig van die schaakstukken in de vorm van krijgers ontdekt. Hoe de Noorse stukken daar belandden, is nog altijd onbekend. De Schotse vondst bestond feitelijk uit onderdelen van vier schaakspelen, maar vijf stukken ontbraken. Eén ervan is nu dus terecht. Het pronkstuk bracht op een veiling maar liefst achthonderdeenentwintigduizend euro op, de voormalige eigenaar gelukkig achterlatend.

Een ruim 3.300 jaar oude, bruine stenen kop van de Egyptische farao Toetanchamon heeft drie maanden geleden op een veiling in Londen vijfmiljoenendriehonderdduizend euro opgebracht. Het negenentwintig centimeter hoge beeld van kwartsiet stelt de Egyptische god Amon voor met de gelaatstrekken van de jonge farao. Wie de gelukkige voormalige eigenaar is, is niet bekend gemaakt.

Misschien wordt het ook eens tijd dat u de keukenlade eens uitmest of de rommel op zolder omkeert. Of wellicht hangt er een miljoenenprentje op uw toilet te vergeelen U zult de eerste en de laatste niet zijn die de werkezel kan inruilen voor een luxe paard.

De mevrouw uit Compiegne wordt over een paar weken naar verwachting steenrijk. Of ze er gelukkiger van wordt durf ik niet in te schatten, maar ze verkoopt het stuk net op tijd voordat de houtwormen hun magen voor nog meer duizenden euro's vullen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden