Zet DJ Tijn achter de knoppen en het feest kan beginnen. Dankzij cursussen en een meeloopdag bij DJ Galaga blijft de jonge dj doorgroeien.
Zet DJ Tijn achter de knoppen en het feest kan beginnen. Dankzij cursussen en een meeloopdag bij DJ Galaga blijft de jonge dj doorgroeien.

Van links naar rechts met DJ Tijn

Hij had een 'dj-beginnerskistje' waarmee hij wat zat te spelen. Meer niet, volgens Tijn van Sonsbeek. Anderen dachten daar blijkbaar anders over. Als tienjarige werd hij al door de plaatselijke tennisvereniging uitgenodigd om tijdens een toernooi te komen draaien. Sindsdien vrolijkt DJ Tijn menig feestje en festival op. En is hij zich helemaal in het dj-vak gaan verdiepen. Zijn visitekaartjes moeten nodig weer worden bijgedrukt.

door Loeki Bruinink

Heerewaarden - Tijn van Sonsbeek (14) komt niet echt uit een muzikaal nest. Weliswaar speelde moeder Antoinette klarinet bij de plaatselijke harmonie en vader Jan luistert graag naar muziek, maar daar houdt de muzikale inbreng van zijn ouders wel zo'n beetje op. Broertje Jens voetbalt liever. Tijn vindt het echter heerlijk om te experimenteren met muziek. Met zijn dj-beginnerspaneel, volgens eigen zeggen een simpel kistje, kon hij uren in de weer zijn. Dat bleef niet onopgemerkt. Tijdens een jeugdtoernooi van TV Heerewaarden werd hij uitgenodigd om de muziek verzorgen. Een succes: publiek én Tijn genoten. Niet verwonderlijk dat hij al gauw werd gevraagd voor een volgend evenement. De boekingen bleven binnenstromen. Er moesten visitekaartjes worden gemaakt. "Het wordt me echt gegund."

Tijn kreeg de smaak van het dj-vak te pakken. De 3-havo leerling van het Cambium College in Zaltbommel is leergierig. Dus schreef hij zich in voor een basiscursus op de DJ School International in Breda. "Die school is mijn tweede thuis geworden. Ik voel me daar zo op mijn plek." Inmiddels heeft hij de gevorderden cursus afgerond en richt hij zich ook op het produceren.

De verplichte Meeloopdag van het Cambium College bracht hij niet door in een bedrijf, zoals de meeste klasgenootjes. Hij liep een dagje mee met Marco Leeuwis alias DJ Galaga. Die toonde hem de fijne kneepjes van het vak. Het enthousiasme van Tijn bleef groeien.

Het 'kistje' heeft plaatsgemaakt voor een indrukwekkend mengpaneel. Geroutineerd bedient hij de ogenschijnlijke wirwar aan knoppen, schuiven en draaischijven. Twee grote geluidsboxen en lampen maken de uitrusting compleet. "Meestal begin ik mijn optreden rustig. Ik tast even de sfeer af. En dan bouw ik het op. Met dance, feestmuziek, hardstyle en moombahton. Geweldig als ik dan het publiek van links naar rechts zie gaan!"

Vader Jan heeft zich ontpopt tot chauffeur, opbouwer en manager. Met een bomvolle auto – voor zijn vrouw is geen plaats meer – rukt hij met zijn oudste zoon uit naar evenementen in de wijde omtrek. "Als ik hem daar bezig zie, dan is dat voor mij dubbel en dik genieten."

Droomt Tijn van een internationale dj-carrière à la Armin van Buuren of Martin Garrix? "Ik weet het nog niet. Een ICT-opleiding, programmeren, lijkt me ook leuk." Voorlopig richt hij zich op evenementen in de omgeving, zoals Hasta la Festa op 5 oktober in Beneden-Leeuwen. Dat wordt ongetwijfeld weer een feestje met DJ Tijn achter de knoppen.

Meer berichten