Acroteam Zola, Kaya, Mila; is de naam van hun Facebook pagina. Kaya (links): “Steun is nog hartstikke welkom! Dat kan via onze pagina en de website Go Fund Me.”
Acroteam Zola, Kaya, Mila; is de naam van hun Facebook pagina. Kaya (links): “Steun is nog hartstikke welkom! Dat kan via onze pagina en de website Go Fund Me.”

Kaya met team NL naar Israël

Een hardnekkige schouderblessure én een teamwisseling het afgelopen jaar hadden geen invloed op de kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap. Op 22 oktober vertrekken de jeugd en junioren 1 van de Nederlandse selectie naar Israël om de competitie aan te gaan met favorieten uit Rusland, Engeland en Portugal.

door Jetty Duister

Kerkdriel - Bij het WK in 2018 stond Kaya Honders (16) met haar teamgenoten verrassend op het podium met een bronzen medaille op de nek. De focus nadien was gericht op plaatsing voor het EK en daarin zijn Kaya Honders, Zola Vortius Kruijff en Mila Te Lam met glans geslaagd.

Blessurevrij in nieuw team
Het wedstrijdseizoen van acro gymnasten loopt van januari tot en met april, dan volgt in de Rotterdamse Ahoy het Nederlandse, en daarna de internationale kampioenschappen en toernooien. Het spreekt voor zich dat er fiks getraind moet worden. Voor een selectie lid als de Kerkdrielse is dat een uurtje of twintig per week. "Dat kan weer. Ik had een schouderblessure. Mijn zenuwbanen zaten bekneld waardoor ik veel pijn en geen goed gevoel in mijn armen had. De fysio maakt me nog steeds drie keer per week los en controleert alles. Samen met Zola en Mila denk ik dat we er klaar voor zijn." Dat zag er aan het begin van de kwalificatiereeks anders uit. Na drie seizoenen bleek de spirit van het Bossche trio verdwenen. "Zola en ik zijn onder- partners en Ismay de Wit was toen onze bovenpartner. Als we niet oefenden ging het prima, maar bij de trainingen liep het niet meer. Ik heb het ook nog een tijdje met een duo partner geprobeerd. Bij toeval is Mila op ons pad gekomen. Hoe? Onze trainer Orlando Götschin gaf in Landgraaf een workshop en zat het talent in Mila. Ze kwam door de testtrainingen heen en gelukkig stonden haar ouders er ook achter." Andere acroteams werden samengesteld; Ismay vormt nu een mixed pair en Zola, Mila en Kaya vormen een nieuw trio. Met gloednieuwe oefeningen ging het drietal de kwalificatiemomenten aan. Bij de drie plaatsingswedstrijden scorden ze de hoogste limiet en daarmee was meedoen aan het EK zeker. Gelukkig maar, want de blessure van Honders gooide roet in het eten. Deelname aan het NK was daardoor niet mogelijk.

Het perfecte totaalplaatje
Voor de jongste teamtelg is het allemaal nieuw, naar het voortgezet onderwijs én topsport beoefenen. Dat is volgens Honders vooral mentaal zwaar en zij kan het weten, ze spreekt uit ervaring. "Mijn opleiding volg ik nu aan het Koning Willem 1 college in Den Bosch. Ik ga op de fiets. Die beweging heb ik dan vast te pakken. We trainen bij Flik Flak en die hal is in hetzelfde gebouw als mijn school. Top dus. Voor Zola en Mila is dat heel anders. Zola (17) komt uit Breda en Mila (11) uit Landgraaf. Die worden dagelijks gebracht en gehaald door hun ouders. Maar we hebben ons ritme, met steun van trainers Stein en Tara, te pakken. We draaien een balans-, tempo- en combi oefeningen. Op het EK mogen we de laatste alleen doen als we in de finale komen." Focussen dus en het koppie erbij houden. Als onder partners zullen Honders en Vortius Kruijff de stabiele factor moeten zijn voor Te Lam. Zij is de boven partner en zal, het woord zegt het al, zich vaak boven de twee 'grote' dames bevinden. Soms zwevend tussen hemel en aarde in de vluchtfase. De jury kijkt naar het perfecte totaalplaatje. "We zijn sterk in de tempo oefening. De muziek is vrolijk en snel, de 'dans' en wij zelf moeten dat uitbeelden. In de balansoefening zou je verdriet en boosheid moeten zien. Natuurlijk hopen we in de finale de combi uit te voeren op muziek van Bonnie Tyler. De titel is 'I am a hero' en dat past nu wel bij ons. Er zit zelfs een 'verleidelijk' stukje in." De kansen van de dames in de strijd met 32 andere teams? Allereerst moeten ze het beste Nederlandse team worden. Per land mag slechts één team de finale draaien. En het trio moet de top tienhalen na twee oefeningen. De bronzen medaille bij het WK evenaren zou subliem zijn voor dit kersverse team. Volgens Honders zit het allemaal dicht bij elkaar en dan kan het niet maken van foutje bepalend zijn.

Israël uit, altijd lastig
Het blijft vreemd dat Israël en Rusland meedoen aan het Europese kampioenschap. In die zin lijkt het wel op het songfestival. Worden er nog speciale voorzorgsmaatregelen genomen door de Nederlandse deelnemers? "Toen ik hoorde dat het in Israël was, heb ik wel even getsie gedacht, maar ik ben ook best benieuwd. We zitten in de buurt van Tel Aviv. Het is er een uurtje later en eind oktober nog lekker een graadje of 25. In de zaal zal er vast airco zijn. De bond regelt alles voor ons. We gaan met het vliegtuig en een visum hebben we niet nodig. Vaccinaties hoeven ook niet. Op 6 oktober is er een bijeenkomst voor team NL. Dan horen we vast wat wel of niet kan."

Sinds 2011 staat het leven van Kaya Honders in het teken van de (top)sport. Ze vertelt er vol overgave en plezier over. Zonder hapering stipt ze aan wat belangrijk is en, vaak zelf, moet regelen. "De laatste steentjes moeten nog op onze pakjes genaaid worden. Van KNGU hebben we een kledingpakket gekregen. In verband met de warmte zit daar een korte broek bij. Omdat verder alle kosten voor ons zijn, hebben wij als team acties opgezet. Ons steunen en volgen op Facebook kan ook tijdens het kampioenschap, dat voor ons tot en met 27 oktober duurt. Daarna plakken we er nog een weekje vakantie aan vast om onze senioren te kunnen zien. Twee weken geen school kan. Mijn motto: inhalen is balen. Voor mijn opleiding en stage werk ik vooruit. Ik kan dat in overleg met docenten prima plannen en het geeft mij extra rust." Met rust komt de focus en wie weet een mooie uitslag. Een belevenis wordt het in ieder geval.

Meer berichten