Nick Linnenbank, buurtsportcoach van Welzijn Bommelerwaard en Alfons Comans. Samen trekken zij de kar van het walking football.
Nick Linnenbank, buurtsportcoach van Welzijn Bommelerwaard en Alfons Comans. Samen trekken zij de kar van het walking football. (Foto: Marielle Pelle)

Gezellig samen een balletje trappen

Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van het walking football, een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die graag nog lekker actief bezig willen zijn. Welzijn Bommelerwaard gooit samen met GGV '63 de bal op, om walking football aan te bieden in de Bommelerwaard.

door Marielle Pelle

Regio - Als buurtsportcoach van Welzijn Bommelerwaard deed Nick Linnenbank onderzoek in de regio, voor welke doelgroep nog niets werd aangeboden. "Ik kwam al snel bij de sport walking football uit", vertelt Linnenbank. Hij ging een kijkje nemen bij andere verenigingen en werd steeds enthousiaster. Ook voetbalvereniging GGV '63 uit Gameren was zich aan het oriënteren op walking football en zo kwamen twee geschikte partijen bij elkaar en staan ze nu in de startblokken om een balletje te gaan trappen.

Alfons Comans uit Zaltbommel vertelt dat hij lang gevoetbald heeft, maar in 2005 kreeg hij te veel blessures en stopte ermee. "Ik ben daarna nooit meer aan het veld wezen kijken, wat had ik er te zoeken? Het was alleen maar een confrontatie met mijn eigen beperkingen." In de media las hij over walking football en dit maakte hem direct enthousiast. Hij hoorde via zijn oude voetbalclub in Gameren over de plannen en was direct enthousiast om mee de kar te gaan trekken.

Fysiek niet belastbaar
Linnenbank vertelt over de inhoud van walking football. Het is voetbal voor 60-plussers, "maar ook mannen en zeker ook vrouwen van 58 of 59 jaar zijn welkom, hoor", benadrukt hij. Bij walking football mag de bal niet hoger komen dan heuphoogte, je moet altijd één voet aan de grond houden, je mag niet rennen en er is geen fysiek contact. "Het is dus heel veilig en fysiek niet belastbaar", ligt Linnenbank toe. Comans vult aan: "Je weet zelf wat je niet meer kunt en hier wordt rekening mee gehouden. Hier is het veilig. Dat is toch mooi", zegt hij met overtuiging en enthousiasme. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het sociale aspect. Eerst met elkaar een kopje koffie drinken en daarna met elkaar tegen een bal trappen. "Maar", zegt Comans, "je hoort weer bij een team!"

Nu mét elkaar
Welzijn Bommelerwaard vond bij het sportpark in Gameren de ideale locatie. Het is centraal gelegen in de Bommelerwaard, er is kunstgras en het veld heeft de juiste afmetingen. De Gamerse voetbalclub stelt de middelen ter beschikking en vanuit Welzijn Bommelerwaard wordt de training aangeboden, wat maakt dat deze nieuwe sport kosteloos wordt aangeboden. Linnenbank benadrukt dat je niet lid wordt van de Gamerse voetbalclu. Iedereen vanuit de gehele Bommelerwaard is welkom, ook als je nog nooit gevoetbald hebt. "Vroeger speelden we tegen elkaar, nu gaan we mét elkaar spelen", aldus Comans.

Presteren is niet belangrijk
Linnenbak en Comans zijn beide enthousiast en dromen ervan dat over een aantal jaar elke voetbalvereniging in de Bommelerwaard een eigen walking football-team heeft. "Nu gaan veel oudere leden met elkaar in de kantine voetbal kijken, maar ze zijn welkom om zelf weer voetbal te spelen", zegt Linnenbank. Waarop Comans aanvult: "Je moet je lichaam in goede conditie houden en plezier beleven. Prestatie is niet meer belangrijk!" Hoewel Comans zich wel hardop afvraagt hoe hij nu op het veld zal zijn. Linnenbank kijkt hem lachend aan en zegt: "Bij walking football moet iedereen lopen, dus iedereen is even snel!" Comans kijkt hem aan en zegt: "Op zoek naar techniek dus. Je moet nadenken wat je met de bal doet." Hij straalt van enthousiasme en zegt: "Dat wordt leuk!"

De ogen van Comans beginnen te stralen als we ondertussen naar het voetbalveld lopen en hij vraagt direct: "Mag ik het even proberen?" Al snel suist de bal over het veld. Waarop de 62-jarige Comans zijn armen in de lucht gooit, als een kind dat zijn eerste goal maakt. "Heerlijk, ik kan het nog!"

Vanaf 1 oktober
Walking football wordt vanaf dinsdag 1 oktober elke dinsdagochtend aangeboden op sportpark Maartenshof, Middelkampseweg 16 in Gameren van 10.00 tot 12.00 uur. Voor meer informatie kun je terecht bij Nick Linnenbank: nlinnenbank@welzijnbommelerwaard.nl.

Meer berichten