Kamperfoelie (Lonicera)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze keer de kamperfoelie.

Wist u dat de wilde kamperfoelie, die in de bossen te vinden, is 50 jaar oud kan worden? En in staat is om een jonge of zwakke boom te verwurgen?

Het is de eerste struik die in het voorjaar groen blad heeft, wat veel wild aantrekt. Doch zijn eerste geurende bloemen er pas in juni en de laatste in oktober.

Er zijn veel soorten kamperfoelie, met bloemen in allerlei kleuren, je kunt de mooiste kleurcombinaties tegen komen. Vanwege die kleuren kom je hem dan ook steeds vaker tegen in de tuinen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats. De mooi glanzende bessen die in het najaar aan de struik verschijnen zijn giftig; ze kunnen diarree veroorzaken.

Wist u dat de sterk geurende bloemen in Engeland 'honeysuckle' worden genoemd? Vanwege de honig die je makkelijk uit de bloemhalzen kunt zuigen. Dit werd vroeger ook door kinderen in Nederland gedaan.

De best geurende kamperfoelie is de Lonicera Japonoca en de Lonicera J. Red. Beide soorten geven twee keer per jaar geurende bloemen.

Mijn tante deed de bloemen door de salade vanwege hun zoetige smaak.

In Azië maken ze van de bloemen kamperfoeliezeep. Deze zeep gemengd met olijfolie heeft een milde werking op de droge huid. Vooral in Frankrijk wordt deze zeep veel gebruikt.

De kamperfoeliebloemen zijn ontsmettend en urinedrijvend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden