Het drukbezochte kasteel Ammersoyen in een stralende zon tijdens de Nationale Monumentendag
Het drukbezochte kasteel Ammersoyen in een stralende zon tijdens de Nationale Monumentendag

Monumenten openen hun deuren

Afgelopen zaterdag werden alle monumenten letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. Tijdens de Open Monumentendag konden de bezoekers gratis of tegen een speciaal tarief een bezoek brengen aan ons historisch erfgoed. Ikzelf maakte de keuze om eens het kasteel te bezoeken in Ammerzoden. Kasteel Ammersoyen, waar ik bijna dagelijks langsrijd en daardoor de schoonheid ervan niet meer op waarde weet te waarderen. Dit middeleeuwse slot heeft een zeer rijke historie en is zeker de moeite van het bezoeken waard.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - De deuren stonden inderdaad wagenwijd open op het kasteel, maar dit had meerdere redenen. Binnen in het kasteel was er gelegenheid tot het krijgen van een rondleiding en in één van de torens was nog de tentoonstelling van Kunst, Kiezel en Klei ingericht. Diverse Bommelerwaardse kunstenaars exposeerden daar hun werken. Een diversiteit aan kunststijlen dus, voor elk wat wils zou je zeggen.

Buiten in de zonovergoten tuin was een prachtige huwelijksceremonie aan de gang, die het geheel nog fraaier deed ogen dan anders. Binnen in het kasteel zijn al vele huwelijken gesloten, maar de tuin wordt sporadisch ingericht als trouwlocatie. Met het prachtige weer was het voor de bezoekers dan ook een kers op de taart.

Binnen in het kasteel is een permanent museum ingericht. Hier ziet men de vele vondsten liggen die gevonden zijn tijdens de restauratie van het kasteel. Ook uit de slotgracht is van alles tevoorschijn gekomen tijdens het opnieuw uitdiepen van deze natuurlijke bescherming tegen indringers uit die tijd.

Heel bijzonder is ook de weg naar boven in het kasteel. De trappen zijn veelal uitgespaard in de metersdikke muren van de torens. Je moet wel goed je voeten optillen als je van die trappen gebruik maakt want natuurlijk is geen van de treden hetzelfde.

Eén van de hoogtepunten van de rondleiding vind ik persoonlijk het bezoek aan de kerker. Hier werden vroeger de boeven en het gespuis letterlijk van bovenaf ingesmeten. Om het gevoel van deze 'gedetineerden van die tijd' te kunnen ervaren doet de gids even het licht uit als we daar binnen zijn. Ik moet je zeggen: dat is geen pretje.

Diverse functies
Kasteel Ammersoyen is al weer een aantal jaren bezit van de GLK, maar voorheen heeft het diverse functies gehad. Natuurlijk herinneren de Ammerzodenaren het zich nog wel dat het in gebruik was als gemeentehuis van de oude gemeente Ammerzoden. Ook hebben er begin vorige eeuw Clarrissen gezeten en stond er nog een hele kapel aangebouwd. Heel even is het een noodoplossing geweest van de FAM stofzuigerfabriek.

Afgelopen jaar promoveerde Dr. Alois van Doornmalen op het onderzoek van de Van Herlaers, die het kasteel uiteindelijk gebouwd hebben. Voor die mensen die daar alles van willen weten is het boek wat hij erover geschreven heeft een aanrader.

Meer berichten