Foto: Foto:

Wantrouwen

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Vandaag is het volgens de kalender 11 september. Vóór 2001 een doodnormale datum, na dat jaar een met een zware lading. Immers, op 11 september 2001 voerden terroristen een drietal aanvallen uit op doelen in Amerika waarbij zo'n drieduizend dodelijke slachtoffers vielen. De wereld keek verbijsterd toe hoe de grote wolkenkrabbers van het World Trade Center in New York bezweken onder de ontstane vernietigingskracht van de branden die door crashende vliegtuigen veroorzaakt waren. Ook de crash van het vliegtuig in de velden van Pennsylvania en dat van het vliegtuig in het Amerikaanse Ministerie van Defensie wekten afschuw op. Amerika was die dag het brandpunt van de wereld. De gevolgen kennen we allemaal inmiddels. Er ontstonden oorlogen in Afghanistan en Irak en de huidige oorlogen in het Midden-Oosten zijn een indirect gevolg van de aanvallen op 9/11.

Sommige wereldburgers vonden de oorlogsreacties van het westen niet nodig omdat er alleen maar meer slachtoffers door vallen. Anderen vonden het verkeerd omdat zij niet geloofden dat er terroristen achter de aanvallen van 11 september 2001 zaten. Dat zijn de mensen die in complottheorieën geloven en die denken dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanvallen zat. Dit om oorlog uit te lokken. Hele documentaires zijn er gemaakt om die theorie te ondersteunen. Het internet staat er bol van. Zijn deze mensen gestoord of niet? Ik laat het antwoord graag aan u over. Feit is dat zij niet opgeven. De documentairemakers kunnen nog een financieel motief hebben voor hun ongeloof maar de 'gewone complotter' heeft dat niet, vooral omdat de documentaires zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt zijn, echter zonder een greintje bewijs.

De argwaan rond 9/11 staat niet op zich. Al eeuwen lang geloven mensen niet in de echtheid van bepaalde gebeurtenissen. Vroeger ging het daarbij vaak om bijgeloof, vooral het geloof in het occulte. In de moderne tijd gaat het eigenlijk alleen maar om argwaan, wantrouwen. Maar wat zeg je tegen iemand die niet gelooft dat de mens op de maan geland is en dat het allemaal in een studio is opgenomen? En wat te denken van de theorie dat de CIA achter de moord op John Kennedy zat? Wie gelooft er niet dat in de Bermuda-driehoek vliegtuigen en schepen verdwijnen op mysterieuze wijze? Wat is er in te brengen tegen het idee dat de wereld bestuurd wordt door geheime sektes, zoals de vrijmetselaars? Is Paul McCartney al in 1966 overleden en vervangen door een dubbelganger? Is prinses Diana echt vermoord in opdracht van het Britse koningshuis? Denkt u ook dat ufo's bestaan maar dat de regeringen, en vooral die van de Verenigde Staten, die wijsheid verborgen houden? Gelooft u ook dat een hoed van aluminiumfolie ons kan beschermen tegen het lezen van onze gedachten? Hitler zou niet gestorven zijn aan het eind van de oorlog. Hij is naar Zuid-Amerika gevlucht en daar later in alle rust gestorven.

Is dat allemaal onzin? Volgens mij wel en worden de mensen die dat allemaal geloven gevoed door elkaars wantrouwen. Ik geloof in ieder geval niet in al die complottheorieën en herdenk vandaag vooral de slachtoffers van 9/11.

Ik weet echter wel één ding: Elvis leeft!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden