Zondagmiddag klonk in Rossum muziek uit alle windrichtingen. Deze middag is eén van de laatste onderdelen van het Cultuurfestival in de Bommelerwaard.
Zondagmiddag klonk in Rossum muziek uit alle windrichtingen. Deze middag is eén van de laatste onderdelen van het Cultuurfestival in de Bommelerwaard. (Foto: Marielle Pelle)

Een taal die je verstaat, als je elkaars taal niet spreekt

Muziek uit allerlei culturen brengt elkaar samen bij wereldmuziek. Zondagmiddag klonk in Rossum muziek uit alle windrichtingen, met elkaar vormde dit wereldmuziek. Eén van de laatste onderdelen van het Cultuurfestival in de Bommelerwaard.

door Marielle Pelle

Rossum - Een Hollandse blauwe lucht, hoge bomen, groen gras, warme zonnestralen en een typische Nederlandse muziektent vormden zondagmiddag het decor van Wereldmuziek in Rossum. Mensen lopen het park in, zoeken met een stoeltje of krukje onder hun arm een plekje, ontmoeten elkaar, zitten op een bankje onder een boom, kinderen spelen in het speeltuintje en met elkaar luisteren ze naar de klanken van de muziek die deze zondagmiddag uit alle windrichtingen komt.

Een taal voor ons allemaal
"Muziek is iets wat verbroederd. Muziek is een mooie taal voor ons allemaal", zegt werkgroeplid Kees Krijnen uit Zaltbommel. Krijnen vertelt dat ze als muziekgroep elke maand bij elkaar komen, meestal in Zaltbommel, maar soms trekken ze er op uit. Daarom zijn ze vanmiddag op deze mooie locatie in Rossum. "Het doel is altijd om met elkaar muziek te maken, mensen uit allerlei culturen, maar allemaal muzikant. Dit brengt elkaar samen."

Vanmiddag staat een formatie met muzikanten uit de regio op het podium die muziekstukken uit de gehele wereld laten horen, maar ook Anas Bawijhyi, een musicus afkomstig uit Syrië, maar momenteel in Nederland woont. Daarnaast is er ook de percussiegroep van DES uit Hedel, die met hun trommels de luisteraars meenemen van Latijns-Amerika tot aan Japan. Krijnen opent de middag en pakt de middag samen met de woorden: "Wereldmuziek is muziek om van te genieten vanuit alle windstreken van de wereld."

Terwijl de muziek zijn weg vindt in het Rossumse Slotpark, ontmoet ik Joke Verkuilen. Namens Kompas zit ze in de werkgroep van Wereldmuziek en brengt ze de muzikanten samen. Verkuilen vertelt dat het idee drie jaar geleden is ontstaan, om mensen bij elkaar te brengen met muziek, want, zegt ze: "Muziek is een middel. Je hoeft elkaars taal niet te spreken om samen te kunnen spelen." Daarnaast is een het mooi initiatief om ook van elkaar te leren, ligt ze toe. "Veel mensen van buitenlandse komaf die in de regio komen wonen, kennen in hun land een rijke traditie van muziek, hier kunnen we veel van leren.

Maar ook andersom, want vaak kennen zij de westerse muziek niet en zo kunnen ze deze leren. Het is in alle opzichten verrijkend!" Haar ogen glinsteren als ze vertelt over de mooie contacten die zijn ontstaan door de jaren heen. Hoe elke keer weer nieuwe talenten worden ontdekt in de Bommelerwaard. "En ik geloof dat er nog veel meer muzikaal talent is in de Bommelerwaard", zegt ze vastberaden. Vanuit Kompas nodigt Verkuilen de mensen uit en samen gaan ze op zoek naar hun talenten. Daar waar ondersteuning nodig is, wordt ook deze vanuit Kompas geboden. Momenteel geeft één van de muzikanten muziekles aan enkele kinderen, om op deze manier hun talenten te laten ontwikkelen.

Op 21 september op de dag van Muzikale monumenten Gelderland, zullen ze opnieuw met verschillende muzikanten vanuit de Bommelerwaard, maar afkomstig van over de gehele wereld, wereldmuziek laten klinken in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel.

Nederlandse heupen
Ondertussen spelen in het Rossumse park, de Hedelse dames met hun trommels wereldmuziek, die zelfs de Nederlandse heupen een beetje los laat komen, voeten tikken op de maat in het gras mee, want muziek kan de emotie laten voelen als we zelf de woorden niet spreken en de taal niet kunnen verstaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden