Me Too?

Door Jules Leerintveld

We leven in het #MeToo- tijdperk. Terecht probeert men seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de kaak te stellen, met name seksuele intimidatie, aanranding en seksueel misbruik. Sinds deze hashtag in 2017 voor het eerst werd gebruikt, zijn er steeds meer zaken boven komen drijven en wordt er veel over gepubliceerd. Een aantal bekende personen zijn publiekelijk aangepakt en in veel gevallen ook voor de rechter gesleept.

In het verleden heb ik vaak grappen gemaakt over en tegen vrouwen waarbij ik -met de kennis van nu- mijzelf kan afvragen of ze wel door de beugel konden of tegenwoordig in de categorie seksuele intimidatie zouden vallen. Vandaar deze publiekelijke schuldbekentenis voordat een ander mij op het schavotje sleept. Vrouwen zijn vaak een heerlijke inspiratiebron voor humor en gezelligheid. Dat uit zich soms ook in hun gedrag of uitspraken. De Friezen hebben dat prima in de smiezen. Zij zeggen 'In frouljusrôk lûkt mear as in span hynders' oftewel een vrouwenrok trekt meer dan een span paarden.

Lotje, een oudere vrouwelijke collega wilde haar levenswijsheid ooit met me delen en gaf me het volgende ongevraagde advies: "Beter een blauwtje lopen, dan een groentje blijven." Ik antwoordde ad-rem: "Beter een blauwtje bij een vrouwtje, dan een geeltje bij een temeier."

Met mijn vaste stapmaat was ik weer eens op stap in Den Bosch. Als verzekeringsagent wierp hij een snelle blik naar de vele dames in een van onze stamkroegen. Hij fronste zijn hoofd, keek als een onheilsprofeet en riep vervolgens met een bulderende lach: "Er zitten hier veel vrouwen in de kreukels." Ik knikte en zei: "Ja, er zijn er weinig meer met no-claim."

Tijdens carnaval in het altijd gezellige Oeteldonk zei een struise dame op een ietwat vermanende troon tegen mij: "Alle mannen lopen achter hun lul aan." Ik dacht: dat is logisch, want anders zouden ze achteruit moeten lopen. Maar ik antwoordde: "Klopt. Maar veel vrouwen lopen achter unne lul aan." Binnen drie tellen werd mijn stelling bewaarheid, want een typische machoman drong zich als een briesende hengst tussen ons in en pakte haar gelijk 'plat op de bek'.

Ook met de kennis van nu zullen sommige van mijn opmerkingen nog weleens een keer op of aan het randje zijn. Als ex-ambtenaar hield ik me nu eenmaal ook bezig met randzaken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden