De focus lag dit jaar op het centrale plein. Daar kon men genieten van zon, muziek en heerlijke hapjes.
De focus lag dit jaar op het centrale plein. Daar kon men genieten van zon, muziek en heerlijke hapjes.

Braderie in Rossum, voor ieder wat wils

De oude dorpskern van Rossum stond afgelopen zondag voor de 36e keer in het teken van de braderie, georganiseerd door de plaatselijke Oranjevereniging. Voor het eerst sinds het bestaan werd de braderie gehouden op zondag.

Rossum - We spraken met Leo Nugteren, voorzitter van de Oranjevereniging Rossum: "We merkten dat vorig jaar, na een jaar afwezigheid in verband met Middeleeuws Rossum in 2017, de interesse om een kraam te huren op onze braderie gering was. Om te proberen dat tij te keren hebben we besloten om het eens op zondag te proberen." Deze beslissing heeft geholpen, want met ruim 40 verhuurde plekken was het een succesvolle braderie.

De weergoden waren Rossum ook gunstig gezind, want op een klein buitje, net na de start van de braderie, na was de dorpskern vooral in zonnestralen gehuld. De focus lag dit jaar, meer dan andere jaren, op het centrale plein. In een tot DJ-booth omgetoverde Volkswagen Kever draaiden de DJ's van Vinyl on Wheels met een goed gevoel voor de stemming van het publiek de plaatjes aan elkaar. "Een schot in de roos", volgens Nugteren. "Die mannen weten hoe ze een feestje moeten maken, en de meeste muziek draaien ze ook nog echt van vinyl ook." Op het plein was het prima vertoeven. Was het niet door de zon, dan wel door het ruime aanbod aan versnaperingen om de trek te stillen.

Verder is de braderie vooral een mogelijkheid voor lokale verenigingen om de clubkas te spekken. Enveloppen trekken bij de Vaste Burcht of de lokale toneelvereniging, her en der raden hoeveel snoepjes of verbandrolletjes er in een pot zitten, een parcours lopen of spijkerboekhangen bij HRC'14, al ballengrabbelend het Lingo-gevoel krijgen bij de tafeltennisvereniging, genoeg mogelijkheden om een gokje te wagen. Neem daarbij het traditionele aanbod aan snoep, kleding, eendjes vissen, fruit, kramen met tweedehands spullen of handgemaakte spullen, een ijscoboer en een braderie is compleet. Ook oude ambachten als netten breien en glas graveren ontbraken niet. Als kers op de taart was er een bijna 100 jaar oude, nog in werking zijnde, stoomwals te bewonderen.

De sfeer was prima, dus dan rest de vraag of zoiets traditioneels nog een plekje heeft in het lokale leven. Als het aan voorzitter Nugteren ligt wel: "De braderie is een bekende traditie in Rossum en wijde omgeving. Hoewel we de afgelopen twee jaar een teruggang in standhouders en ook wel wat in bezoekers zien, durf ik het best aan om de traditie te laten voortbestaan. Maar dat beslis ik natuurlijk niet alleen, dus we gaan er met het bestuur eens goed over vergaderen. Misschien kunnen we het traditionele recept wel in een nieuw jasje gieten." Voor de Rossumse bevolking was het in ieder geval een uitgelezen mogelijkheid om onder het genot van een hapje en drankje de voorbije vakantie nog eens door te nemen, nadat de lokale verenigingen gesteund waren of de tassen gevuld waren met andere snuisterijen.

Meer berichten