Op Lakenvelderboerderij Mariahoeve in Alem wordt zaterdag 7 september 'De dag van de Lakenvelder' gehouden.
Op Lakenvelderboerderij Mariahoeve in Alem wordt zaterdag 7 september 'De dag van de Lakenvelder' gehouden.

De dag van de Lakenvelder in Alem

Op Lakenvelderboerderij Mariahoeve in Alem wordt zaterdag 7 september 'De dag van de Lakenvelder' gehouden. Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.0 uur aan de Sint Odradastraat 26 in Alem.

Alem - De lakenvelder kenmerkt zich door de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier. Ook het vriendelijke karakter en de wat tragere groei zijn typisch voor dit rund. Het is een relatief klein en handzaam beestje, dat graag 'koeienkoek' krijgt. Op de open dag kunnen stoere kinderen een lakenvelderrund koek uit de hand laten eten. De twee kalfjes lopen vaak met hun moeders mee naar voren, dus die zijn dan van dichtbij te bewonderen. Voor wie dat te spannend vindt, zijn er ook kippen die graag brood lusten of kleine aaibare dieren die om een knuffel verlegen zitten.

Activiteiten
Pluk de dag en pluk eens een appeltje voor de dorst. Rijd een rondje op een pony door de rijbak of stap de huifkar in achter de tractor en zie vanaf de dijk het prachtige water rondom Alem. In de punt van Alem, onderaan de dijk, zijn ook nog lakenvelderkoeien van de Mariahoeve te bewonderen. Kinderen die liever zelf een rondje racen, kunnen dat doen op een traptractor door het hooibalencircuit. Aan de inwendige mens is gedacht: koffie, thee en ranja met wat lekkers is gratis te verkrijgen. Kasteel Ammersoyen verzorgt een wijnproeverij en geniet van een overheerlijk 'broodje lakenvelderburger' tijdens je verblijf op de boerderij.

Oudste runderras
Op een schilderij uit 1450 is het lakenvelderrund voor het eerst afgebeeld. Op den duur is dit oudste runderras van Nederland haast uitgestorven, maar dankzij fervente liefhebbers inmiddels weer terug in het veld. Er zijn er ongeveer 3.300 van op de wereld, waarvan er een aantal op en rondom Lakenvelderboerderij Mariahoeve in Alem vertoeven. Wie er meer over wil weten of wil deelnemen aan de boerenactiviteiten, is van harte welkom om zaterdag 7 september 'De dag van de Lakenvelder' aan de Sint Odradastraat 26 kosteloos te komen bezoeken.

www.lakenvelderboerderijmariahoeve.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden