Goos Cardol van Dorpshuis De Parel en Ruud Gremmee van de gelijknamige bakkerij zijn dik tevreden met de zonnepanelen op hun daken.
Goos Cardol van Dorpshuis De Parel en Ruud Gremmee van de gelijknamige bakkerij zijn dik tevreden met de zonnepanelen op hun daken.

Parel en Ratjetoe geven de zon door

Op de daken van Dorpshuis De Parel, Bakkerij Gremmee en Ratjetoe liggen sinds deze zomer respectievelijk 86, 62 en 30 zonnepanelen. Voor de bakker zijn deze panelen een bron van energie, voor De Parel en Oranjevereniging Rossum een bron van inkomsten.

door Loeki Bruinink

Rossum - Het was een initiatief van Wim Verhoeven, bestuurslid van Dorpshuis De Parel. Hij had zonnepanelen op zijn eigen woning laten plaatsen en zag mogelijkheden voor De Parel. Stel dat een aantal omwonenden wilde investeren in zonnepanelen op het dak van het dorpshuis. Dat zou voor alle partijen interessant zijn. Hij besloot de interesse voor dit project te peilen.

Verduurzamen
De eerste bij wie Verhoeven een balletje opgooide, was Ruud Gremmee, eigenaar van de gelijknamige bakkerij om de hoek. En daarmee was het project heel snel letterlijk en figuurlijk voor de bakker. Want wat bleek? Gremmee overwoog al langer zonnepanelen aan te schaffen. "Onze bakkerij is goed geïsoleerd en heeft ledverlichting. Toch speelde ik al een tijd met het idee om de bakkerij nog meer te verduurzamen. Vooral ook omdat mijn zoon het straks van mij overneemt." Op zijn eigen dak kon hij echter te weinig zonnepanelen kwijt. Met de capaciteit van De Parel erbij werd het voor hem wel interessant om in zonne-energie te investeren.

Volledige dakcapaciteit
Gremmee tekende voor de volledige dakcapaciteit van De Parel. "Vergeleken met een aantal jaar geleden is de prijs van zonnepanelen gehalveerd en het rendement verdubbeld. De subsidie is hoog. Het perfecte moment om in te stappen." Goos Cardol, bestuursvoorzitter Dorpshuis De Parel, is er blij mee: "We maken zelf geen gebruik van de opgewekte energie, maar verhuren voor langere tijd ons dak aan de bakkerij. De Parel is een zelfstandig dorpshuis. Voor ons is dit een aantrekkelijke regeling."

Gremmee en Cardol hebben gemeen dat ze niet gauw beren op de weg zien. Ze denken in mogelijkheden en kunnen snel schakelen. Voor Leo van Nugteren, voorzitter van de Oranjevereniging Rossum, geldt hetzelfde. "Ruud belde me en zei dat er een leiding kwam te liggen tussen De Parel en zijn bakkerij. Ons pand Ratjetoe ligt daar precies tussenin. Hij vroeg of wij ook wat zonnepanelen op ons dak wilden hebben. Die leiding lag er toch al. Daar konden we op aansluiten. We hebben een regeling getroffen op papier en dat was het."

Tot volle tevredenheid van alle partijen is het project gerealiseerd. Gremmee: "De 178 zonnepanelen hebben mij van de helft van mijn energiekosten verlost." Voor het dorpshuis en de Oranjevereniging betekenen ze een leuke maandelijkse inkomstenbron.

Hebben Gremmee en Cardol nog advies voor mensen die overwegen te investeren in zonnepanelen? "Trek je stoute schoenen aan en peil de interesse van je buren. Met vijf huizen op een rij kun je al mooie prijsafspraken maken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden