Op het bedrijventerrein De Wildeman speelt het werk van meester-brandschilder Ellen van der Leeden met licht. Bij een overzeese glaskunstwedstrijd viel de kunstenares onlangs met haar inzending in de prijzen.
Op het bedrijventerrein De Wildeman speelt het werk van meester-brandschilder Ellen van der Leeden met licht. Bij een overzeese glaskunstwedstrijd viel de kunstenares onlangs met haar inzending in de prijzen. (Foto: )

Ateliers én tuinen vol kleurrijke kunst

De Kunst Kiezel Klei-deelnemers moesten het zaterdag opnemen tegen diverse andere activiteiten in de Bommelerwaard. Wie besloot de kunstroute (deels) te volgen, werd beloond. Dankzij het zomerse weer waren niet alleen de ateliers, maar ook tuinen gevuld met een rijkdom aan kunstwerken.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - De meeste deelnemende ateliers liggen in de binnenstad van Zaltbommel. Voor de kunst van Anna van der Sloot moet je koers zetten naar Nieuwaal. Daar ontvangt de veelzijdige kunstenares je hartelijk in haar tuin. Eigenlijk kun je hier de rest van de middag doorbrengen. Want onder de naam AnnArts is ze actief in vele disciplines: fotografie, keramiek, beeldhouwen, mozaïek, glas-in-lood en gedichten. Het barst in en om haar huis dan ook van de kunst. Ze wijst op haar foto's van fabrieksarbeiders: oudere mannen in overalls, gegroefde handen onder het smeer. "Hoe smeriger, hoe beter." Haar 'schone' beeldhouwwerken – veelal gemaakt van speksteen - moeten spannend zijn en blijven, vindt ze. "Daarom zitten overal twee kanten aan."

Een paar kilometer verderop, in Gameren, maken keramisten Diana Landlust-Roelofs en Liesbeth Kool onderdeel uit van een groepsexpositie. In de bloemrijke tuin van B&B Bommels Dijkhuis staan hun werken tentoongesteld. Diana maakt vooral handwerk, Liesbeth 'draait' liever. Beiden komen uit Nieuwerkerk aan de IJssel en zijn deze twee weekenden te gast in de Bommelerwaard.

Op het bedrijventerrein De Wildeman, lokt de roodgele Kunst Kiezel Klei-vlag je naar de Valeton 27. Bij de entree nodigen kleurrijke sculpturen en schilderijen van Nanda van Alebeek je uit om naar binnen te gaan. Als je daarna de trappen opklimt, kom je terecht in de werkplaats van Ranko van Tricht. Hier verwerkt hij zijn fantasie in hout. Zijn verlichte drankkabinet is moeilijk onder een noemer te vatten. Net als het hoge driehoekige houten object met een deurtje waarachter een stoel tevoorschijn komt. Bevlogen geeft de houtspecialist tekst en uitleg over het tot stand komen van zijn kunstzinnige meubels.

Hij deelt de ruimte deze twee weekenden met meester-brandschilder Ellen van der Leeden. Zij sleepte onlangs nog een prijs in de wacht bij de Stevens Competition 2019 in Engeland. Ze exposeert onder andere haar winnende inzending, die tot haar ontzetting beschadigd van zijn overzeese avontuur terugkwam. Haar werken spelen met licht. Daarbij hanteert ze technieken die niemand in Nederland meer toepast. Vooral het glas-in-beton-werk is tijdrovend. Het resultaat is indrukwekkend.

Meer berichten