Column: Boefjes!

Door Louis van der Sangen

"Geachte cliënt, volgens onze gegevens verloopt binnenkort uw bankpas. U kunt dan geen betalingen meer doen en als u niet binnen 10 dagen reageert wordt uw bankrekening geblokkeerd." Wie herkent dit soort teksten van soortgelijke strekking? Je wordt dan op slinkse wijze onder druk gezet, en je schrikt steeds weer. Wie reageert dan automatisch en leest van schrik niet goed wat er precies in deze mail staat? In een reflex klik je meteen op de link om je gegevens in te vullen...

Nou kun je wel denken van, wie trapt er daar nou nog in? Maar het gebeurt nog steeds, anders waren de boefjes daar allang mee gestopt. De term 'een kat in de zak kopen' bestaat nog wel, maar je hoort het bijna niet meer. Tegenwoordig hoor je steeds vaker over phishingmail, malware, spyware, hacken, identiteitsfraude, mollen, trollen en skimmen. Ik vergeet wellicht nog een aantal van deze nieuwerwetse kreten.

Phishingmail, het overkwam mij een tijdje geleden ook. Het betrof een bericht over een creditcard. Voor de zekerheid toch maar gebeld met de instantie die hier over gaat. Kreeg ik van de medewerker op nuchter wijze te horen dat het om phishingmail ging. Gewoon in de prullenbak doen! Ik had er wel eens van gehoord, maar had het nog nooit dat zelf ervaren. Wat bleek, het ging warempel ook nog over een creditcard die ik helemaal niet heb. Ik dacht later waarom ik dat zelf niet gelezen had. Nou die boefjes weten precies hoe dat werkt in ons brein en hoe ze dat moeten bespelen.

Helaas komen dit soort boefjesstreken steeds vaker voor. En nog steeds verschijnen regelmatig deze berichten op mijn scherm. Ik sprak onlangs een aardige jongedame van bijna tachtig jaar. Een voorname en vriendelijke freule. We kwamen tijdens ons praatje ook op dit onderwerp. Ook deze freule was onlangs onthutst hierover. Het betrof een verkeersovertreding. Ze had geen idee, en wijselijk deed ze er verder niets mee. En twee weken later werd via de mail de eerder genoemde boete enorm verhoogd. En tot haar grote ontsteltenis werd er later nog eens gedreigd met niets verhullende foto's, zal ik maar zeggen. Die werden naar familie gestuurd wanneer er niet stante pede 1.000 euro werd overgemaakt. In eerste instantie moest ze daar erg om lachen. Ja toch, want wie zit er nou op zulke foto's te wachten van een dame van bijna 80 jaar.? Dat vond ze zelf.

Maar toch is het verontrustend dat dit soort praktijken veelal straffeloos kunnen plaatsvinden. Je schrikt er altijd van. Gelukkig zijn de meesten mensen niet van kwade wil en vertrouwt nog steeds de omgeving. Maar door dit soort tuig wordt dat steeds meer kapot gemaakt.

Te veel mensen durven al niet alleen en zeker niet als het donker is op straat te komen. En nu er zelfs op deze manier in je vertrouwde veilig gewaande woning dit soort terreur binnenkomt dat is natuurlijk verschrikkelijk. Het is een soort van nog steeds bekende binnensluipen, maar dan vanuit de luie boefjesstoel. Zet daar maar eens een slim en stevig team tegenover. En sleur dit tuig uit die stoel en plaats ze maar op de ouderwetse manier aan de schandpaal op het plein en op social media. En dan niet zielig doen en zeuren over hun privacy, want dat kan die boefjes ook niks schelen.

Meer berichten