Column: Lange Hollanders

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Vorige week zat ik op een buurtfeestje aan een hamburger te knagen toen een andere gast, gekleed in wielrentenue, mij op de schouder tikte. "Ik hoorde dat jij een Nederlander bent", sprak hij in onvervalst Amerikaans. "Ja dat klopt", antwoordde ik met een onvervalst Nederlands/Amerikaans accent. De snelfietser heette: "Mark, nice to meet you", en stak van wal. Hij was onlangs met zijn vrouw in Nederland op vakantie geweest en wist warempel het verschil tussen 'Nederland' en 'Holland'. Misschien was dat zo omdat hij aardrijkskunde doceert op de universiteit. Enfin, hij had een geweldige tijd gehad in de lage landen en hij was vooral verbaasd door het feit dat Nederlanders zo lang zijn.

Omdat hij zo onder de indruk was daarvan besloot ik op te staan om hem te laten zien dat ik toch waarlijk een Hollander ben met mijn honderdzesennegentig centimeter lange lichaam. Hij klapte bijna dubbel van het lachen en vroeg me om te gaan zitten omdat ik toch wel erg ver boven hem uit torende. Hij had het inmiddels onderzocht: de Nederlanders zijn het langste volk op aarde. Nieuwsgierig geworden ben ik er ook eens ingedoken, en jawel. Mark de fietser heeft gelijk. De Nederlander staat bovenaan met een gemiddelde lengte voor mannen van honderdvierentachtig centimeter en een lengte van honderdnegenenzestig centimeter voor de Hollandse vrouw. We zijn niet altijd de grootsten geweest en we hebben er honderdvijftig jaar over gedaan om twintig centimeter te groeien. Ik ben, zo mag ik wel zeggen, één van de baanbrekers geweest, want toen ik zo'n jaar of twintig was had ik nog nooit een spijkerbroek aan gehad omdat die allemaal te kort waren.

Schoenen kopen was ook een ramp, want ik kon met mijn maat misschien kiezen uit één of twee modellen en dan waren het 'ouwelullenschoenen' volgens mijn eigen bescheiden oordeel. Net als de 'oudelullenbroeken' die het alternatief voor jeans vormden. Nu ik zelf een 'oude lul' ben is het voor de generatie die na mij is gekomen en die net zo lang wordt als ik, geen probleem meer om passende kleding te kopen, de mazzelaars.

De oorzaken van het feit dat Nederlanders de langste mensen op aarde zijn, worden vooral gezocht in de toegenomen welvaart in de laatste tweehonderd jaar en de gezondere voedingswijze. Of daar ook grote hoeveelheden melk en pindakaas onder vallen is volgens onderzoekers moeilijk te bewijzen. Overigens blijkt dat de lichaamslengte binnen verschillende groepen varieert. Zo zijn kinderen in Zuid-Nederland minder lang dan kinderen in Noord-Nederland, al worden die verschillen kleiner. Overigens lijkt het er op dat de doorgeschoten groei van de vaderlander sinds 1997 stagneert. Of dat ligt aan een minder goed voedingspatroon is niet duidelijk, maar we gaan misschien weer groeien als een koeienstaart: omlaag.

Wat ook de redenen voor de recordgroei zijn, we zijn kampioen lichaamslengte. Misschien komt het vanwege de reden die mijn vader lang hanteerde bij mij: "Hij heeft te veel schoppen onder z'n kont gehad", was zijn verklaring. Mark de fietser moest ook daar hartelijk om lachen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden