Kaasjeskruid (Malva)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze keer over het kaasjeskruid.

Kijkt u eens goed naar het zaaddoosje van het kaasjeskruid, die lijkt op een kaas waar een kaasdoek omheen is geslagen, vandaar de naam. Vanwege de massale bloei in augustus en begin september vallen ze juist dan het meeste op. Als het weer meezit bloeien ze zelfs tot oktober. Hij blijft de hele zomer bloemen en zaaddozen aanmaken, zelfs meerdere keren per dag. Deze, meestal roze of paarsachtige, bloemen worden bij droging paarsblauw.

Hij komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en Afrika en is hier inmiddels sterk verwilderd. Dat komt mede omdat men al vrij snel de sierwaarde van de plant zag voor in de tuin.

Kaasjeskruid gold heel lang als één van de belangrijkste medicinale kruid en werd ingezet ter bestrijding van meerdere kwalen. Oké, de bloemen van het grootkaasjeskruid bevatten veel slijmstoffen, maar toch werd de plant overgewaardeerd.

Steeds vaker kom ik de bloemen tegen in een kruidenboter van bloemen. Maar je kunt de bloemen ook drogen en er thee van zetten. Deze thee helpt tegen klachten aan de luchtwegen, bij hoesten en ontstekingen aan de slijmvliezen. Ook werden de bladeren van het kaasjeskruid vroeger door de armelui als groente gegeten. Ze bevatten eiwitten, vitamine A en mineralen. Zelfs nu nog kom ik blaadjes van het kaasjeskruid tegen in de alternatieve keuken, als smaakmaker voor allerlei gerechten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden