Fraaie aanspanning welke deelneemt aan de wedstrijd van de dag.
Fraaie aanspanning welke deelneemt aan de wedstrijd van de dag. (Foto: Michel de Koning)

Zonnige Paardendag in Ammerzoden

Op het terrein van rijvereniging de Geldersche Boys in Ammerzoden vond zaterdag de zesde Bommelerwaardse Paardendag plaats. Een groots opgezet event over alles wat met paarden te maken heeft, met daarnaast laagdrempelige wedstrijden in meerdere disciplines. Paardenliefhebbers uit alle windstreken, maar vooral ook van alle leeftijden konden hun hart ophalen ophalen op het sfeervolle terrein.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Het was even zoeken naar de druk doende Gerieke van Duijnen (organisatie), maar tussen alle activiteiten door kon ik haar vlug even spreken. Ik kwam even op een hectisch moment want BN'er Britt Dekker was zojuist gearriveerd en moest even ontvangen worden. Deze bekende paardenliefhebber was naar Ammerzoden gekomen om alle lokale paardenmeisjes de gelegenheid te geven om haar de hand te schudden en even een 'selfie' te maken. Dat de organisatie hiermee een klappertje maakte, was aan de lange wachtrij dan ook duidelijk te zien. "Het is maar goed at we een groot aantal sponsoren hebben, anders zouden we zoiets niet kunnen doen", vertelt Van Duijnen. "Het mooie van ons event is namelijk dat alles gratis toegankelijk is."

Als we de diepte induiken van de paardendag valt Geldersche Boy himself, Toon van Zon, haar snel bij. "Oorspronkelijk is het eigenlijk ontstaan na het wegvallen van de fokveedag in Kerkwijk, maar da witte gij natuurlijk niet meer", begint Van Zon. Dat weet ik echt nog wel, ik ben ook geen twintig meer... "Toen hebben een viertal rijverenigingen uit de Bommelerwaard de koppen bij elkaar gestoken en zijn we op dit idee gekomen."

Nu zes jaar later staat er een serieus evenement op poten (misschien moet ik hier 'benen' schrijven), waar ze echt trots op kunnen zijn. Druk bezochte wedstrijden in diverse categorieën, mooie demonstraties door echter toppers uit de paardensport. Marlies van Baalen kwam met paard Go-Legend een clinic geven op grand-prix niveau. Ook grappige spelelementen zoals touwtrekken met een trekpaard en op een vliegend tapijt achter een paard aan hobbelen waren er te zien. De kinderen genieten volop.

Voor de kleintjes die het wat rustiger aan willen doen was er een kinderboerderij opgesteld met een hoog aaibaarheidsgehalte. Voor de oudere paardensport-beoefenaars, die niet meer op de rug van een paard durven te kruipen, is de aangespannen variant natuurlijk een uitkomst. Tijdens mijn aanwezigheid was een wedstrijd/demonstratie bezig met prachtige, glimmende Friese paarden in oogverblindend gepoetste rijtuigen. De menners waren ook volledig traditioneel gekleed voor dit event. Een fraai gezicht om te zien. Verder was er een leuke markt en een stro-dorp waar diverse vormen van ponypret te beleven was.

Kortom een aanrader voor de zevende editie volgend jaar. Ook al ben je geen actieve paardenliefhebber, het is reuze interessant om met de diverse takken van paardensport kennis te maken en te zien dat jong en oud er erg veel plezier aan beleefd.

Meer berichten