Ingeborg Verweij van Vrijwilligerswerk trapt de middag af samen met de toegestroomde buurbewoners.
Ingeborg Verweij van Vrijwilligerswerk trapt de middag af samen met de toegestroomde buurbewoners.

Verbroedering op de Ipperakkeren

Op het plein tegenover de drie flats aan de Ipperakkeren in Kerkdriel waren zaterdag alle buurtbewoners uitgenodigd. Doel van het feestje was om de gemixte populatie, welke in de flats wonen, nader tot elkaar te brengen. De diverse culturen worden minder divers als er begrip komt voor de gebruiken van elkaar. Nadat in Hedel twee dergelijke bijeenkomsten waren geïnitieerd door de Lionsclub en de Rotary, was het nu de beurt aan Kerkdriel.

door Robert van Dijk

Kerkdriel - Bij mijn aankomst rook het al erg lekker. Koken kunnen ze in alle uithoeken van de wereld en het was ook een aangename ontvangst door de diverse culturen met hun eigen keuken. Het mooie weer werkte ook enorm mee en gelukkig was er ook een grote teil met allerlei drankjes neergezet.

Dat is volgens mij wel een Nederlands gebruik, kratjes bier onderdompelen in ijskoud water. Uiteraard was er van alles te vinden in de teil, gezien het feit dat niet alle culturen de groene flesjes aan hun hoofd zetten tijdens de buurtbarbecue. Deze ontmoeting had dan ook een duidelijk ander karakter. Kennismaken en elkaar eens op een andere wijze ontmoeten als bij de container en in het trappenhuis.

Het was een groot succes en de selfies met de buren waren niet van de lucht. Een aantal mensen hadden ook traditionele kleding aangetrokken en dat maakte er een heel gemêleerd gezelschap van. Ook waren er diverse maatschappelijke organisatie afgevaardigd en zagen dat een dergelijk initiatief zeer waardevol kan zijn voor een buurt die even moeite heeft om gezamenlijk wat struikelblokken aan te kunnen pakken. Als je elkaar kent is het vaak makkelijker om in gesprek te gaan was de gedachte van de organisatoren. En daar hadden ze het bij het rechte eind.

Ook was de organisatie niet vergeten voor de nodige decoraties te verzorgen. Mooie fotowanden met foto's uit alle windstreken sierden de feestlocatie. Uiteraard waren er ook typische 'Drielse' foto's te zien. Onze wereldburgers van de Ipperakkeren konden op die manier kennismaken met hun nieuwe leefomgeving.

De uitnodigingen waren allemaal persoonlijk bezorgd zodat de drempel hierdoor zeer laag was. Aan de voordeur konden dan de meeste twijfels al weggenomen worden en wat extra aansporing gegeven worden om toch zeker van de partij te zijn. Voor de kleintjes was er een springkussen opgeblazen en de vele tafeltjes in- en uit de zon maakte er een gezellig geheel van.

Opvallend was ook dat de verschillende culturen goed 'in the mix' zaten en ook regelmatig van tafeltje wisselden. Een uitgelezen kans om eens met je buren aan de praat te raken. De buurt maak je toch samen en iedereen is er bij gebaat dat het in zijn of haar omgeving leuk en veilig wonen is.

Krachtige Kernen van de gemeente Maasdriel is een uitstekend middel om dergelijke initiatieven mogelijk te maken. Kijk gerust eens op de website om te kijken of jouw buurt ook toe is aan een zomerfeestje.

Meer berichten