Bramen (Rubus)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze keer een recept met bramen.

Terwijl ik een braamstruik passeerde viel het mij op dat er aan de struik tegelijkertijd dichte bloemknoppen, bloemen, rijpe- en onrijpe vruchten groeiden. Alleen de echte liefhebbers trotseren de doornen (Rubus) om bramen te plukken, om ze op te eten of er jam van te maken.

Maar is het u bekend dat je van de gedroogde bladeren ook een lekkere thee kunt zetten, als vervanger voor zwarte thee?

Deze heilzame thee van bramenblad is goed voor de maag, bloed reinigend en te gebruiken bij ontstoken tandvlees. Mijn tante maakte van bramen altijd een 'koude bramensoep'.

Ingrediënten (voor vier personen)
500 gram bramen
1 ui
1 knoflookteentje
1 komkommer
Handvol muntblaadjes
1 eetlepel rode wijnazijn
Wat peper en zout
1/8 liter zure room

Bereiding
Houd vier bramen en vier muntblaadjes apart. Pureer de rest van de bramen en zeef de pitjes er uit. Doe de ui, knoflook, komkommer en de muntblaadjes in de foodprocessor of gebruik de staafmixer.

Breng op smaak met wat wijnazijn, peper en zout. Zet dan de soep één uur in de koelkast.

Serveer de bramensoep met op elk bord een muntblaadje en een braam en schep een lepel zure room in de soep.

Meer berichten