Op vrijdag gingen de kinderen, samen met fanfare Hèls Kabaol!, in optocht naar het veldje aan de Middelingenseweg.
Op vrijdag gingen de kinderen, samen met fanfare Hèls Kabaol!, in optocht naar het veldje aan de Middelingenseweg.

Kindervakantieweek blijft populair

Op veel plaatsen is het een traditie; een kindervakantieweek voor alle basisschoolleerlingen in de laatste week van de zomervakantie. Afgelopen week vond deze voor de 51e keer plaats in Hedel op het terrein van basisschool De Lispeltuut. Dat deze vakantieweek onverminderd populair is bij de jeugd, bewijst het grote aantal van 308 deelnemers.

door Mirjam Duijts-As

Hedel - Hoe kunnen kinderen zich beter vermaken dan een week lang, veelal buiten, met elkaar te spelen en leuke dingen te doen. Zij laten er hun mobieltjes en tablets graag voor liggen. Afgelopen week was het weer groot feest op de speelplaats van basisschool De Lispeltuut. De opzet van de Hedelse vakantieweek is al jaren ongeveer gelijk. Hutten bouwen, spelen, film, zwemmen, speeltuin, survival, het zijn ieder jaar vast terugkerende elementen. Zo is er op woensdag de vossenjacht door het hele dorp, en komt voor de kleintjes, ieder jaar weer heel vertederd, de poppen -en berendokter langs.

Het in de ochtend brengen van de kinderen door hun ouders op het tot kinderdorp omgetoverde speelplein, is voor zowel ouders als kinderen een feest van ontmoeting en herkenning. Vakantiebelevenissen worden uitgewisseld terwijl de kinderen hun vriendjes en vriendinnetjes opzoeken.

De leiding is al heel veel jaren in handen van Stichting De Molshoop. Een kinderclub met leden die ook door het jaar op zaterdag in dorpshuis Gelre's End actief is. De hoeveelheid begeleiders is enorm. Velen hebben er graag elk jaar een aantal vakantiedagen voor over om mee te kunnen helpen. Hele families zijn als vrijwilliger actief en zijn er als het ware mee vergroeid. Zo ook Lars, 18 jaar oud, maar al een flink aantal jaren groepsleider. "Ik ben er mee opgegroeid. Mijn vader hielp mee en toen ik te oud werd om zelf mee te doen, mocht ik wel al starten als begeleider."

Meer dan vroeger wordt op de veiligheid van de kinderen gelet. Zo is er de hele week een driekoppig EHBO-team aanwezig, maar gelukkig hoefde zij deze week maar een enkele keer voor een kleinigheidje te hulp worden geroepen.

Vrijdagavond was er het onafwendbare afscheid. Na een stevige maaltijd, de vakantieweek stond dit jaar niet voor niets in het teken van bakken en eten, maken de groepjes, de kleine bakkertjes voorop, zich gereed om samen met fanfare Hèls Kabaol! naar het veldje aan de Middelingenseweg te gaan. Vrolijke tonen verstoren de avondrust in het dorp. Bij aankomst wacht de brandstapel waaraan het vreugdevuur door burgermeester Van Kooten wordt ontstoken. Zo staat hij als een echte burgervader zowel aan het begin als het einde van deze week, welke hij maandag geopend heeft. Het is het onherroepelijk signaal dat de week ten einde is.

Wat volgt is afscheid nemen van de leiders met bloemen en lekkers, en voor de lefschoppertjes nog even een nat pak waar de jeugdbrandweer met enthousiasme aan meewerkt. De vakantie zit erop. Maar volgend jaar is er vast en zeker, dan voor de 52e keer, een jeugd- vakantieweek in Hedel.

Meer berichten