Ook voor de inwoners van de Bommelerwaard hebben de vrijwilligers van TRIP genoeg verrassend informatiemateriaal voorhanden.
Ook voor de inwoners van de Bommelerwaard hebben de vrijwilligers van TRIP genoeg verrassend informatiemateriaal voorhanden.

Wat weet ú eigenlijk van... de Bommelerwaard?

Het Toeristisch Recreatief Informatie Punt Bommelerwaard is niet alleen bestemd voor toeristen. Ook inwoners uit Maasdriel en Zaltbommel melden zich aan de balie van het informatiepunt. Is dat gek? Helemaal niet. Want hoe lang je er ook woont, nog altijd kun je verrast worden door je eigen Bommelerwaard. Regelmatig horen de TRIP-vrijwilligers locals dan ook verbaasd zeggen: 'Dat heb ik nooit geweten'. Hoe zit het met u?

door Loeki Bruinink

ZaltbommelTv-programma's als De Slimste Mens zijn razend populair. We testen blijkbaar graag onze kennis over uiteenlopende onderwerpen, zoals oude beschavingen en muziekstijlen. Maar hoe zit het met uw kennis van dichtbij? Wat weet ú eigenlijk van … de Bommelerwaard? Nog lang niet alles, volgens de vrijwilligers van TRIP. Onlangs hebben ze een aantal nieuwe brochures uitgebracht, die de Bommelerwaard weer van een heel andere kant belichten.

De stadswandeling door Zaltbommel brengt je op plaatsen waar je niet komt bij het boodschappen doen. Het verandert je beeld van dit Waalstadje. Wist u dat verschillende generaties Philips in deze vestingstad hebben gewoond? En dat ze soms hun neef Karl Marx op bezoek kregen? De speciale Philipswandeling die TRIP onlangs organiseerde, was in korte tijd volgeboekt. Ongetwijfeld wordt deze themawandeling nog een keer herhaald.

Wie met het hoofd in de nek de Gootspokenroute loopt, ontdekt dat het in Zaltbommel wemelt van de terrazzo betonnen beeldjes van kunstenaar Joris Baudoin. Een dertigtal van die gootspoken hangt verspreid over de stad. En inmiddels ook daarbuiten. Ze bevinden zich op of aan gevels van historische panden. En vertellen iets over het gebouw of de inwoners ervan. Weet u waar het bril-, patat- en fotograafspookje uithangen? Soms verdwijnt er eentje, om ergens anders weer op te duiken. Spookachtig! Hoewel, meestal heeft het te maken met de verhuizing van een eigenaar.

Vroeger telde de Bommelerwaard wel twintig kastelen. Slechts een zevental overleefde oorlogen en sloop. Denk aan Slot Loevestein, het Stadskasteel en Kasteel Ammersoyen. Kunt u de andere vier kastelen ook opnoemen? Na het volgen van de Kastelentocht wel. Het antwoord ligt in Rossum, Well, Nederhemert en Brakel.

Fietsen door de Bommelerwaard is altijd een genot. Volg je de kunst-fietsroutes dan steek je er ook nog wat van op. Ze leiden je langs de vele openbare kunstwerken die het eiland rijk is. Weet u waar de Aardappelraapster staat? Of wie het Onderonsje maakte? Na afloop wel.

Meer weten over je eigen Bommelerwaard, over stadswandelingen, kastelentochten, kunst-fietsroutes, exposities of veerdienstregelingen? Inspiratie nodig voor een familie-uitje? Stap binnen bij het toeristisch informatiepunt aan de Markt 10 in Zaltbommel. Dat is niet gek. Daar word je een slimmer mens van.

www.tripbommelerwaard.nl

Meer berichten