Twan van Gendt werd zaterdag gehuldigd in De Boxhof in Velddriel.
Twan van Gendt werd zaterdag gehuldigd in De Boxhof in Velddriel.

Waardering, beloftes en groot feest

Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats. En, het moet gezegd worden, daar heeft Twan van Gendt zelf een groot aandeel in gehad. Hij werd in Zolder, volgens leken verrassend, maar volgens de kenners voorzien, wereldkampioen BMX. Hij werd zaterdag gehuldigd in De Boxhof.

door Jetty Duister

Velddriel - Als je wint heb je vrienden. Van Gendt heeft al jaren dezelfde. Zij steunden hem, net als zijn familie en sponsors, ook in de mindere tijden. Met mentale veerkracht, fysieke inspanningen en een stukje ondernemerschap, zag de kersverse beroemdheid een droom uitkomen. En dat mocht gevierd worden.

Snel schakelen
De gemeente heeft er goed aan gedaan de organisatie uit handen te geven. Beppie Pardoel van de Dorpsraad - Velddriel en Seline Blakenburg, beheerder van dorpshuis De Boxhof hebben de avond met verve gerund. Beide dames hadden er in hun achterhoofd al een beetje rekening mee gehouden. En dan kun je snel schakelen als het zover is. Ondanks de vakantie was de medewerking groot, vertelt Blakenburg, die ook een goede vriendin van Twan is. Het programma stond rap in elkaar en dan is het afwachten of alles volgens plan verloopt.

Elders was het weer bar, maar in Velddriel scheen het zonnetje. Het dak kon er af; in een vette cabrio werd de wereldkampioen thuis opgehaald. Onder begeleiding van muziek, FCC Ammersoyen, de opvallend trucks van Team Oegema TVE waar de beeltenis van 'hun Twan' groots op prijkt en veel belangstellenden, reed men naar de plaats van huldiging. Op de route hingen kleurrijke ballonnen en het rood, wit en blauw. Bij De Boxhof lag de rode loper al uit. In de zaal: een fantastische levensloop slinger met Van Gendt in foto's. De VIP van de avond worstelde zich naar het podium. Onderweg ontving hij al veel felicitaties, knuffels en schouderklopjes. De feeststemming zat er snel in.

Beloftes
De wereldkampioen werd door verschillende mensen in de spotlights gezet. FCC Ammersoyen bood een prachtig schilderij aan, dat in recordtijd was gemaakt door Karen de Bondt. Ook familie, vrienden, trainers en het team van Twan werden lovend toegesproken. Van Gendt stond er lekker ontspannen bij, met een fris biertje liet hij het over zich heen komen. Zelf nam hij de microfoon ook regelmatig over. Locoburgemeester De Vries sprak namens de gemeente Maasdriel. Hij rekent op Olympisch goud. De tegenprestatie? Een huldiging en er wordt gekeken naar de toekomstplannen voor FCC Ammersoyen. Van Gendt gaat zijn best doen voor goud, maar: "Ik reken erop dat de gemeente beloftes voor een nieuwe fietscrossbaan eerder waarmaakt." Die speech werd met luid applaus ondersteund. Historische momenten zijn vastgelegd op beeld en in schrift op Twans spandoek. En die shirts met de tekst 'Friends Become Family' worden zeker afgedragen! Of Van Gendt, net als voor Zolder de tickets naar Tokyo 2020 ook betaald is afwachten.

Meer berichten