Op tijd bukken!

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Wat is dat voor een land waar wapenbezit de gewoonste zaak van de wereld is? Wat is dat voor een land waar wapenbezit in de grondwet is vastgelegd? Wat is dat voor een land waar het bezit van een pistool niet meer voldoende is? Wat is dat voor een land waar machinegeweren in gewone winkels worden verkocht? Wat is dat voor een land waar je vuurwapens gewoon bij je mag dragen? Wat is dat voor een land waar kinderen op school massaal worden doodgeschoten? Wat is dat voor een land waar kinderen met angst naar school gaan? Wat is dat voor een land waar uitgaan levensgevaarlijk lijkt te worden? Wat is dat voor een land waar zelfmoordenaars anderen mee in hun graf nemen? Wat is dat voor een land waar in 2017 bijna 40.000 mensen omkwamen door vuurwapens? Wat is dat voor een land waar politici het wapenbezit blijven verdedigen? Wat is dat voor een land waar politici doof zijn voor de kritiek uit de maatschappij? Wat is dat voor een land waar de president opruiende taal spreekt? Wat is dat voor een land waar desondanks de helft van de bevolking de president steunt? Wat is dat voor een land waar waarschijnlijk niets verandert?

Dat land is de Verenigde Staten van Amerika, 'the greatest nation on earth', zoals ze zelf stug vol blijven houden. Na weer twee bloedige schietpartijen in Texas en Ohio, beide op dezelfde dag met meer dan dertig doden als gevolg, krijg je de neiging om mismoedig te worden. Ja, zelfs de neiging om het nieuws te gaan negeren; het is immers weer zover.

Er zijn zo'n vierhonderdmiljoen vuurwapens in omloop in het land, meer dan er mensen wonen. Dat vraagt om problemen zou je zeggen. Toch worden de meeste wapens niet gebruikt om mensen te doden, ondanks het schrikbarende aantal dodelijke slachtoffers per jaar. Het zijn echter de grote aantallen slachtoffers bij groepsschietpartijen die de aandacht van de wereld trekken. Scholen zijn daarbij niet gevrijwaard. Als men dan ook nog een president heeft die vreemdelingenhaat aanwakkert en groepen mensen tegen elkaar opzet dan is de kans op moordpartijen ongekend groot.

Wat is dat dan voor een land waar ogenschijnlijk en waarschijnlijk niets verandert? Dat is het land van veel corrupte politici op staats- en federaal niveau die bij hun verkiezingscampagnes financieel gesteund worden door de NRA, de vereniging van vuurwapenbezitters, die miljoenen doneert om de status quo van de vuurwapenwet in stand te houden. De meeste politici laten daar hun oren naar hangen en dus verandert er niets of zeer weinig. Wat doen die politici als er weer een schietpartij heeft plaats gevonden? Zij blijven muisstil totdat de televisiecamera's en de verslaggevers zijn vertrokken en komen dan uit hun holen waarin zij zich, als ware het in opdracht van de NRA, schuil hebben gehouden.

Wat is dat voor een land waar ik woon? Het is en blijft een prachtig land, maar je moet op tijd bukken!

Meer berichten