Ouderen van dagen

door Louis van der Sangen

Vanaf welke leeftijd hoor je eigenlijk bij deze club? Naarmate je zelf meer richting deze doelgroep sukkelt wil je daar nog niet aan. De ouderen van dagen. We zeggen het allemaal wel eens. Het klinkt zo simpel en makkelijk. Zo voelt dat echt niet voor alle ouderen van dagen. De ouderen van deze tijd zijn steeds meer een kind van de rekening. Ouderen behoren tot een minderheid die door het steeds verder doorvoeren van bezuinigingen en vaak door wanbeleid niet van hun welverdiende oude dag kunnen genieten. Korten op pensioenen, onzekerheid over hun inkomen en zorg over het kunnen rondkomen, maken het allemaal niet zo simpel en makkelijk. En wat denk je van de broodnodige zorg? Voor bepaalde zorghandelingen worden een aantal minuten berekend.

Daarbij komen ook alle steeds snellere ontwikkelingen en technieken. En het verdwijnen van alledaagse dingen. Nog niet zolang geleden stond je bijvoorbeeld bij de bank tijdens de dagelijkse openingstijden van 9.00 tot 17.00 uur rustig bij één van de vele loketten in de rij op je beurt te wachten. Wel opletten dat je bij de juiste loket stond. Tegenwoordig is het eerst afspraak maken. Of je stond in een nog langere rij voor het loket van het postkantoor waar een tergend langzame medewerker nog langzamer met de belangrijke stempels inkt op de papieren achterliet. Deze momenten van wachten en op de proef stellen van je geduld zijn niet meer. Zo'n zenmomentje, vind je volgens mij alleen nog maar in de kerk.

Een grote groep ouderen van dagen bezitten geen pc en zeker geen smartphone en kunnen daar ook niet mee overweg. De huidige maatschappij heeft daar nauwelijks begrip en geen tijd voor. En als er een organisatie, bedrijf of instantie nog in staat is om op de ouderwetse manier een brief te sturen dan worden er regelmatig fouten gemaakt, omdat de oude naw gegevens niet bijgewerkt zijn. Triest als het gebeurt dat er in de aanhef de overleden partner staat vermeldt. Dan staat soms onderaan de brief vermeld dat wanneer er nog vragen zijn, je via een website deze vragen kunt stellen. En dan verwijzen ze ook nog naar de FAQ. What the FAQ!

Zolang mogelijk deze mensen in hun eigen leefomgeving verzorgen is natuurlijk logisch, maar daar hoort niet alleen het zorgen bij. Aandacht, een praatje, een bakkie doen en de sociale controle is ook zorgen. Daar zijn nog niet genoeg minuten voor beschikbaar. Gelukkig is er voor een groep wel een dagopvang. Een soort BSO. De EOO, de eenzame ouderen opvang, zal ik maar zeggen. Voor als de kínderen moeten werken of iets dergelijks. Maar als het echt niet meer gaat, dan is er niet altijd meteen een plekje om naar toe te mogen gaan. De bejaardenhuizen van vroeger zijn niet meer. De groep wordt groter en de plaatsen blijven beperkt. Met de grote groep babyboomers op komst zal dat in de korte toekomst een nog groter probleem worden.

Velen ouderen van nu hebben het meest te maken met eenzaamheid. Doe er wat aan. Ren een of twee keer per week niet dat huis voorbij. Bel eens aan of loop achterom. Vraag eens hoe het gaat, maak een praatje, doe eens een bakkie, doe een boodschap maar vooral: geef gewoon beetje aandacht. Kost niks. Een zenmomentje voor allebei!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden