De vlag van het Toeristisch Recreatief Informatie Punt Bommelerwaard hangt er goed bij. Daar zorgen de circa dertig vrijwilligers wel voor.
De vlag van het Toeristisch Recreatief Informatie Punt Bommelerwaard hangt er goed bij. Daar zorgen de circa dertig vrijwilligers wel voor.

TRIP wijst weg op veelzijdig eiland

Zo'n 7.000 bezoekers per jaar lopen binnen bij het Toeristisch Recreatief Informatie Punt Bommelerwaard - kortweg TRIP - aan de Markt 10 in Zaltbommel. Met de meest uiteenlopende vragen en wensen melden zij zich aan de balie in het souterrain van het voormalige gemeentehuis. Geen punt voor de dertig enthousiaste TRIP-vrijwilligers. "De veelzijdigheid van de Bommelerwaard verbaast ons zelf ook nog steeds."

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Van maart tot en met december worden bezoekers van het informatiepunt op Markt 10 gastvrij ontvangen door de vrijwilligers. "Dit was vroeger de fietsenstalling van het gemeentehuis," leggen TRIP bestuursleden Edmee van Sonsbeek en Liesbeth Kraaij uit. Ook bij tropische buitentemperaturen is het aan de balie aangenaam koel.

"Jaarlijks stappen hier zo'n 7.000 mensen over de drempel. Een veelvoud bezoekt onze website." De vragen die de vrijwilligers op zich afgevuurd krijgen, zijn heel divers: 'Hebben jullie een plattegrond van de Bommelerwaard?', 'Weten jullie een B&B waar ik kan overnachten?', 'Wat is leuk om te doen met kinderen?'

De 'TRIPpers' weten overal wel antwoord op. Met een uitgebreid aanbod aan informatiemateriaal helpen zij de bezoekers op weg. Ze geven tips en doen suggesties voor de leukste dagjes uit in de Bommelerwaard.

De bezoekers zijn vooral afkomstig uit Nederland, België en Duitsland, maar komen ook uit landen als Denemarken, Engeland, Australië en Canada. Het fileleed op de A2 blijkt gek genoeg ook voordelen te hebben. "We horen regelmatig van mensen dat ze zo vaak hebben vastgestaan ter hoogte van Zaltbommel, dat ze het stadje nu wel eens willen bekijken."

"TRIP is opgericht op 7-7-7 door lokale ondernemers uit de toeristische en recreatieve sector. De VVV was enkele jaren daarvoor uit het straatbeeld verdwenen. Dat vroeg om een alternatief. Bij ons informatiepunt zijn inmiddels ruim zestig ondernemers aangesloten. Daarnaast ontvangen we subsidie van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel."

In de afgelopen twaalf jaar heeft TRIP duizenden toeristen wegwijs gemaakt in de Bommelerwaard. "Het aanbod aan activiteiten, evenementen, eet- en overnachtingsgelegenheden hier is zo groot. Toeristen zijn echt verrast als ze horen wat er allemaal te doen is tussen Poederoijen en Heerewaarden. Het verbaast ons ook nog steeds. Denk aan al die ateliers, kastelen, pontjes, fiets-, wandel- en struinroutes, het beklimmen van de Sint Maartenskerk. En de attracties speciaal voor kinderen, zoals de natuurspeeltuin, workshops ijs maken en riddertoernooien. Elk jaar komen er weer nieuwe activiteiten bij. Neem de snelle veerverbinding tussen Slot Loevestein en Zaltbommel van Riveer, de strandjes en het trekpontje bij de Zandmeren in Kerkdriel."

"De komende tijd willen we de Bommelerwaard nog meer als één geheel op de kaart zetten: het veelzijdige eiland tussen Maas en Waal. Het moet een begrip worden, zoals bijvoorbeeld de Veluwe."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden