Bij de ingang van de parkeerplaats showt David van Gennep zijn nieuwe box aan Ilse en Willeke van Fysio de Rouw.
Bij de ingang van de parkeerplaats showt David van Gennep zijn nieuwe box aan Ilse en Willeke van Fysio de Rouw.

Fysio de Rouw steunt Stichting AAP

Stichting AAP, welke zich sterk maakt voor de exotische diersoorten waaronder natuurlijk de apen, verzamelt op diverse punten door het hele land cartridges en afgedankte mobiele telefoons in. Hiermee halen zij de nodige middelen op welke ingezet kunnen worden voor de dieren. De inzameling geschied door het plaatsen van boxen op openbare en semi-openbare plaatsen. De praktijk van Fysio de Rouw heeft een opvallende, hiervoor bestemde box in de wachtkamer staan.

door Robert van Dijk

Hedel - "Vorig jaar waren wij een keer met ons team in het kantoor van stichting AAP in Almere," steekt Ilse de Rouw direct van wal. "Ik was direct onder de indruk van de gepassioneerde wijze van presenteren van directeur David van Gennep dat we gelijk hadden besloten om te kijken of we iets voor deze stichting konden betekenen." En dat konden ze. Stichting AAP had een inzamelingsprogramma voor afgedankte cartridges en mobiele telefoons. Met een nauwe samenwerking met de organisatie 'We-Collect' lukte het de stichting om op een verantwoorde wijze deze producten in te zamelen. "Dit moet wel heel verantwoord gebeuren," weet Van Gennep mij te vertellen. "Zeker met mobiele telefoons. Die zitten nog vol met data die anoniem moet worden verwijderd. Dat is specialistenwerk."

Door deze manier van inzamelen snijdt het mes aan drie kanten. Twee toch? Nee, drie. Als eerste worden de grondstoffen die gebruikt worden voor de in te zamelen producten vaak gewonnen in de leefgebieden van de dieren die de stichting steunt. Dus die worden minder belast. Vervolgens worden de bruikbare mobieltjes niet vernietigt en tot grondstof gemaakt, maar ook als 'refurbished' opnieuw op de markt gebracht. En tot slot kunnen de lege cartridges vaak nog ingezet worden in de private label business. Mocht dit allemaal niet van toepassing zijn, worden de restproducten tot nieuwe gerecyclede grondstoffen vermalen en levert het toch nog geld op. Kortom, reden genoeg voor directeur Van Gennep om eens persoonlijk de box om te komen wisselen voor een nieuw model.

We doen het graag!
Vrijdagmiddag kwam Van Gennep dan ook persoonlijk bij Ilse de Rouw in Hedel op de koffie. Ook ik mocht mee aanschuiven aan de gezellige keukentafel en er was ook nog iets lekkers voor bij de koffie door Ilse in huis gehaald bij de bakker op de hoek. "Ook daar zou zomaar een box kunnen staan", vertelt Van Gennep. "We zoeken plaatsen waar mensen regelmatig terugkomen. Dan ontstaat er een logische loop en weten de mensen dat ze hun spullen kwijt kunnen." "Voor ons is het een kleine moeite", vertelt De Rouw. Daar is mijns inziens geen woord van gelogen, want als je rondkijkt in de praktijk zijn er weinig non-profit organisaties die van De Rouw nul op rekest krijgen.

Heb je een afgedankt mobieltje of een lege cartridge? Dan kun je in de praktijk aan de Uithovensestraat in Hedel terecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden