Michel de Bruijn overhandigt Jacqueline Piels (oud-bestuurslid) de verjaardagskalender die opnieuw is uitgegeven.
Michel de Bruijn overhandigt Jacqueline Piels (oud-bestuurslid) de verjaardagskalender die opnieuw is uitgegeven.

Expositie Koppop in Driels Museum

In het Driels Museum opende onlangs een tentoonstelling over Koppop. Dit was een festival dat tussen 1982 en 1991 jaarlijks op het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel werd gehouden. Met bekende namen zoals Herman Brood, Golden Earring, Raymond van het Groenewoud, de Frank Boeijen Groep, Toontje Lager en veel plaatselijke en regionale bands was het een festival dat er toe deed. Ook een oude ambachten- en een kunstmarkt waren onderdeel van de festivals. En niet te vergeten de speciale kinderprogramma's.

door Jan Piels

Kerkdriel - Toen de tentoonstelling in het Driels Museum werd geopend, gebeurde dat geheel in stijl met een optreden van Johnny's Garden. Het was, zoals een vrijwilliger van het Driels Museum het treffend omschreef: "Koppop in het klein op 't Driels Museumplein."

Aanleiding
Aanleiding voor de expositie was een artikel dat Annemiek Steenbekkers schreef voor het Brabants Dagblad. In dit artikel werd aan een aantal organisatoren van het voormalig festival de vraag gesteld of het er nog in zou zitten: "Nog een keertje Koppop op het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel?" Tot een nieuwe editie van Koppop leidde dit niet, maar het zorgde wel dat er allerlei herinneringen werden opgehaald.

Laatste zetje
Ook bij de vrijwilligers van het Driels Museum was dit het geval. Toen niet veel later oud-Koppop bestuurslid Irma Lotens ging verhuizen, schonk ze een grote opbergbox met allerlei spullen over en van het festival aan het museum. Dit was het laatste zetje dat nodig was en het idee voor een expositie was geboren. Een werkgroep van tien Koppoppers (allemaal oud-bestuursleden van de stichting) aangevuld met twee vrijwilligers van het Driels Museum gingen aan de slag en zo werd de expositie over het Koppop Festival in het Driels Museum een feit.

Feest der herkenning
Wie de gratis expositie bezoekt, ziet allerlei materialen zoals posters, muntjes, stempels, T-shirts, en draaiboeken, maar vooral veel foto's. Voor de bezoekers die deze bekijken is het een feest der herkenning. Menigeen herkent ook nog zichzelf. Op een groot scherm draaien verder filmbeelden die RTM van het festival maakte. Hierop zijn onder andere verschillende interviews met bezoekers te zien, als ook een interview met Herman Brood.

Bij de expositie zijn voor drie euro alle, ruim achthonderd, foto's te koop op een cd. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het Driels Museum. Ook is de tweede druk verschenen van de verjaardagskalender. Dit met toestemming van Jack Stoof die in 1983 zorgde voor het ontwerp en de illustraties van de oude gemeente Maasdriel. Die 'eeuwigdurende' kalender is nu weer te koop in het museum voor 7,50 euro.

Bezichtigen
De gratis expositie is tot eind augustus te bezichtigen in het Driels Museum. Het museum is op zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur en maandag van 19.30 tot 22.30 uur geopend.

Meer berichten