Yordi Vos uit Well werkt aan de laatste voorbereidingen van het RegioBank-jeugdvoetbaltoernooi.
Yordi Vos uit Well werkt aan de laatste voorbereidingen van het RegioBank-jeugdvoetbaltoernooi. (Foto: Sport in de Spotlights )

Bizar veel meisjesteams present

Hoewel hij nog hartstikke jong is, heeft Yordi Vos al veel moeten incasseren. Maar misschien staat hij daardoor juist wel stevig in zijn schoenen. Voetballen gaat niet meer lukken op redelijk niveau, maar aan andere ambities geen gebrek.

door Jetty Duister

Well - Op de keukentafel ligt een map met de plannen voor 24 augustus. Op die dag zal voor de derde keer een jeugdvoetbaltoernooi, georganiseerd door Vos, plaatsvinden. Waarom voetbalt zo'n jonge vent niet? Wat heeft hij dan met de sport en waarom steekt hij zoveel uren in het organiseren van een evenement? Wat zijn de valkuilen en waar is hij trots op? Allemaal vragen die Vos graag beantwoordt.

Doodschop
"Ik heb wel gevoetbald hoor. Niet dat ik daar supergoed in was, maar ik speelde met plezier bij W.S.V. Well. Een kleine vereniging die, als enige club in de gemeente Maasdriel, op zaterdag voetbalt. Op mijn zestiende raakte ik zwaar geblesseerd tijdens een bekerwedstrijd aan het begin van het nieuwe seizoen. Ik kreeg een trap tegen mijn knie en wist gelijk dat het vreselijk mis was. Mijn been was gelijk dik en de linkerknie stond de verkeerde kant op. Het eerste waaraan ik dacht? Dat ik niet meer zou kunnen voetballen. En dat klopte ook. Ik kan nu, na drie jaar, twee operaties aan mijn kruisband, binnen- en buiten meniscus én een knie uit de kom, een beetje ballen." In een competitie spelen wil Vos nog proberen, maar dat is niet zijn grootste ambitie.

Organisator en trainer
Na zijn vmbo-jaren aan het Cambium College Buys Ballot in Zaltbommel koos Vos voor de Sportacademie van het Koning Willem 1 college in Den Bosch. "Ondanks mijn blessure kon ik die mbo-opleiding blijven volgen. Mijn richting is BOS; Buurtonderwijs Sport. Hierna wil ik nog een stapje hoger studeren. Iedere jongen droomt wel van een profcarrière. Ik ook, maar dan wel als trainer of iets organisatorisch in het voetbal." Nu is Vos jeugdbestuurder en trainer bij de plaatselijke voetbalclub. De combinatie van het spelletje aan anderen leren met een eigen visie en iets beleidsmatig toe te voegen aan zijn cv heeft Vos in 2017 doen besluiten een toernooi te organiseren.

"In mei 2017 trainde ik bij W.S.V. Well de jongens onder 8, de JO15 en de MO17. Het is hartstikke leuk als je op het veld staat en ze naar je luisteren. Ik hou van aanvallend voetbal en druk zetten op de tegenstander. Hoe je dat uitlegt? Wat je zelf geleerd hebt, kun je inzetten en ik zoek informatie op. Andere oefenstof kreeg ik van trainer Hans van Gameren die veel ervaring heeft. Dit seizoen ben ik trainer van MO17-3 bij OJC in Rosmalen en in Well heb ik ook verschillende teams. Het meest trots? Dat is misschien niet het juiste woord, maar met de jongens onder 17 van W.S.V. werk ik straks voor het derde seizoen. Dan kun je samen doorgroeien en iets moois ontwikkelen.

In de voorbereidingen van een nieuw voetbalseizoen is het voor iedere club, de trainers en de spelers leuk om toch wedstrijden te spelen. Een toernooi is dan de ideale gelegenheid om te kijken waar nog aan gewerkt moet worden voor de aftrap van de competitie. Dat dacht Vos ook en werkte het idee van een jeugdvoetbaltoernooi uit. "In onze regio was zoiets er nog niet. Ik heb veel contacten met de verenigingen in de buurt en als 'kind van de club' kun je ook samen veel regelen. Inmiddels is mijn netwerk gegroeid en helpt mijn vader mee in de organisatie." Pa mengt zich even in het gesprek en geeft aan dat zijn zoon de eerste keer wel een hele grote sprong in het diepe nam. Daar heeft hij volgens vader al veel van geleerd. Wat dan?

Jeugdig elan
Misschien dacht organisator Vos er de eerste keer te licht over. Locaties regelen en afspraken maken met de verenigingen lukte wel, maar die moeten dan wel nagekomen worden. En, je moet er zelf bovenop zitten! "Niet alles lukte zoals ik wilde. Ik had geen goed draaiboek en op het laatste moment waren er veel afzeggingen, waardoor schema's in de war raakten. Hoewel ik de negatieve reacties moeilijk vond, heb ik niet aan stoppen gedacht. Ik had te veel hooi op mijn vork genomen en daar heb ik van geleerd." Nu vader assisteert, is er een website en loopt de communicatie beter. Deelnemers betalen inschrijfgeld waardoor het financiële plaatje rooskleuriger is. Daarnaast is in het kantoor van Wonen & Welzijn in Ammerzoden weer een contract met vaste sponsor de Regiobank getekend.

Landelijk toernooi
Bijna een jaar is Vos bezig met de organisatie. "De opzet is nu professioneler. Het toernooi is voor meer leeftijdscategorieën toegankelijk en in de speelschema's wordt rekening gehouden met het niveau van de teams. Voor de winnaars en alle deelnemers zijn er bekers en medailles. De locaties waar gespeeld wordt, hebben allemaal een nette uitstraling, veel beschikbare velden en voldoende andere faciliteiten. Ik vind dat ik daar kritisch op moet zijn. We zitten nu rond de 150 deelnemende teams. Dus moet er echt ruimte zijn. Weet je, het is bizar hoeveel meisjesteams hebben ingeschreven. Met de kleedruimtes moet je daar rekening mee houden. Hoewel ik verenigingen zelf heb aangeschreven zijn er ook aanmeldingen via andere wegen binnengekomen. Zelfs uit Amsterdam en Hoorn komen deelnemers. Daar ben ik best trots op." Hoewel het nog geen officieel KNVB-toernooi is, zijn de voorwaarden waaronder gespeeld wordt niet anders dan anders. Inschrijven betekent; akkoord gaan met het reglement en de AVG-regels. Een landelijk evenement met speellocaties in vier gewesten is het streven van Vos. Met nu al de ondersteuning van negen regionale verenigingen, lijkt hij op de juiste weg te zitten!

www.nl-tournaments.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden