Column: Spijt

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

De zomertijd is een tijd van bezinning. Zoals Kerstmis er een is van religieuze overdenking is de zomer de tijd voor alle andere overwegingen. Liggend op het strand of thuis rustend in een luie stoel willen er nog wel eens gedachten opkomen die u de rest van het jaar liever met rust laat. Een ervan is 'spijt'. Spijt is een vreemde emotie die moeilijk te bestrijden is, want spijt heb je van iets dat al gebeurd is en dus schijnbaar niet meer te veranderen is. Als u spijt hebt van iets wat u een ander in een bui van boosheid gezegd hebt dan kunt u naar die persoon terug gaan en uw verontschuldigingen aanbieden, maar het feit dat u spijt heeft van het gezegde verandert nooit al trekt u al uw spreekwoordelijke haren uit uw hoofd.

Een goed voorbeeld is de Tilburger die onlangs spijt had van een ooit gepleegde roofoverval en zich alsnog meldde bij de politie. Hij zal nu zijn straf niet ontlopen en zal waarschijnlijk toch spijt houden. Misschien krijgt hij zelfs wel spijt dat hij zich vrijwillig heeft aangegeven. Zou de ambtenaar van Rijkswaterstaat spijt hebben van het feit dat hij zo'n drie miljoen euro van zijn baas verduisterd heeft? Of heeft hij alleen spijt van het feit dat hij betrapt is? Heeft de helft van de Amerikaanse burgers spijt dat ze Donald Trump gekozen hebben of stemmen ze volgende keer weer op hem? Die eerste verkiezing is in ieder geval al niet meer terug te draaien dus die spijt zal altijd blijven bestaan. Kent u iemand die spijt heeft van een tattoo die in een overmoedige bui op een zichtbare plek van het lichaam is gezet? Liefst nog compleet met de naam van de lang aan de kant gezette lover. Ook kennen we de lotgevallen van transgender mensen die na een geslachtsveranderende operatie spijt hebben en weer terug willen naar hun oude sexe. Allemaal zijn het situaties waarin spijt een hoofdrol speelt.

De Australische schrijfster Bronnie Ware schreef het boek 'Als ik het leven over mocht doen' naar aanleiding van haar werk met stervende mensen in een hospice. Ze schrijft over de vijf 'had ik maars' die steeds terug komen bij de stervenden. 1. Was ik maar trouw gebleven aan mezelf in plaats van te doen wat anderen van mij verwachtten. 2. Had ik maar niet zo hard gewerkt en meer tijd genomen voor mijn gezin. 3. Had ik mijn gevoelens en emoties maar meer durven laten zien. 4. Had ik maar meer contact gehouden met en tijd besteed aan mijn vrienden. 5. Had ik mezelf maar vaker toegestaan gelukkig te zijn.

Herkent u zich niet in het bovenstaande? Dan bent u een gelukkig mens. Misschien heeft u wel nergens spijt van en leeft u een voorbeeldig leven. Of heeft u geen familie of vrienden? Dat ruimt dan al aardig op. Veel psychologen hebben zich het hoofd gebroken over de zin en onzin van spijt hebben. Spijt kan er zoals gezegd toe leiden dat u een foute stap in het verleden herstelt en dan is spijt goed. Als er echter geen mogelijkheid is om een gemaakte fout te herstellen heeft spijt hebben geen enkele zin en kunt u uw energie beter inzetten voor het heden dan te blijven hangen in het verleden.

Gebruik uw ontspanning deze zomer dan ook liever om te genieten van het heden voor u daar spijt van krijgt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden