Voor de laatste keer samen kaarten in De Munt. Over vijf weken begint het nieuwe seizoen.
Voor de laatste keer samen kaarten in De Munt. Over vijf weken begint het nieuwe seizoen. (Foto: Mirjam Duijts-As)

Hedelse ouderen maken uitstapjes

Nu de officiële zomervakantie zijn derde week ingaat, wordt het gaandeweg stiller op straat. Veel ouderen blijven thuis. Eenzaamheid ligt op de loer. Hedel organiseert daarom de ouderenvakantie.

door Mirjam Duijts-As

Hedel - Het is rustig op straat. Veel ouders zijn met hun kroost voor enkele weken vertrokken om nieuwe ervaringen op te doen of op zijn minst tot rust te komen. In de maanden mei en juni hebben veel verenigingen het school- en verenigingsjaar afgesloten met een gezellige avond of een barbecue. Wie niet vertrekken in de schoolvakantie zijn de ouderen. Als zij al op vakantie gaan, kiezen zij voor het rustiger voor- of naseizoen. Ook de verenigingsgebouwen hebben hun deuren gesloten en veel activiteiten die voor heel veel oudere mensen een welkome fleur aan het leven geven, zijn tijdelijk gestopt.

Voor de ouderenverenigingen in Hedel was dit de reden om al een aantal jaren geleden te starten met vakantieactiviteiten gedurende de hele zomervakantie. Zo worden de lange zomerdagen en weken onderbroken met een leuke activiteit. Bijzonder hieraan is niet alleen het tijdstip, maar ook de onderlinge samenwerking van alle seniorenverenigingen.

Aan ouderenverenigingen hebben ze in Hedel geen gebrek. Van oudsher hadden de verschillende stromingen binnen de Hedelse bevolking, toen nog bejaardenvereniging geheten, hun eigen vereniging. Zo kwamen ouderen bijeen in het oude dorpshuis, wat nu resulteert in Stichting Senioren Hedel (SSH), als ook in het parochiehuis Het Gulde Peerd wat na sluiting van het gebouw onderdak vond in De Munt een zaal die deel uitmaakt van de seniorenhof. Tel hier nog bij op de ouderen van Rehoboth, ouderen- en ziekenvereniging De Zonnebloem en Stichting Overleg Ouderen Hedel (SOOH).

Het zijn deze vijf verenigingen die samen zes weken lang zorgen voor een activiteit of uitje. Om dit financieel mogelijk te maken worden zij gesponsord door Hedelse bedrijven. Een kindermusical, een lezing over Israël en een bezoek aan Ouwehands Dierenpark hebben de afgelopen weken al plaatsgevonden. Gisteren stond er een uitstapje naar het Was- en Strijkmuseum in Gilze gepland, op 1 augustus is er een bezoek aan de zandsculpturen in Garderen en op 13 augustus een barbecue in 't Gelre's End. Dat dit een groot succes is, bewijzen het grote aantal aanmeldingen. De meeste activiteiten zijn inmiddels al volgeboekt.

Laatste kaartmiddag
Op woensdagmiddag 17 juli was ook de laatste kaartmiddag van het seizoen in De Munt. Want ook De Munt ontkomt er niet aan vijf weken te sluiten. "Die hebben we hard nodig voor de grote schoonmaak, de inkopen en natuurlijk om zelf ook even op adem te komen", aldus Gerry Bernards en Koosje Vos. Beide dames zijn niet meer zo jong van leeftijd, maar wel jong van hart en runnen al bijna dertig jaar de ouderenvereniging en verzorgen het onderkomen. Voor de kaarters is het niet zo moeilijk de vakantie door te komen. "Wij gaan gewoon bij elkaar thuis een kaartje leggen."

Meer berichten