Hailey de Wit, trots in haar oranje shirt, is helemaal klaar voor de strijd om de wereldtitel.
Hailey de Wit, trots in haar oranje shirt, is helemaal klaar voor de strijd om de wereldtitel.

Hailey de Wit klaar voor de WK BMX

De uit Ammerzoden afkomstige Hailey de Wit (8) bereidt zich al maanden voor op haar deelname aan het wereldkampioenschap BMX in Zolder, België. Ze komt uit in de klasse Girl 8 waar een 28-tal meisjes aan het starthek verschijnen. In drie manches kunnen ze zich dan kwalificeren voor de halve finales. Vervolgens komen de beste vier uit elke halve finale aan het hek voor de finale om onderling uit te maken wie 'the best girl' op de BMX fiets is van heel de wereld!

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Hailey fietst al vanaf haar derde op de crossbanen rond, maar de wedstrijden zijn pas toegestaan voor vierjarigen. Vanaf dat moment reed Hailey dan ook al wedstrijden voor het NFF. Sinds twee jaar is het inmiddels opgeschaald naar landelijke wedstrijden voor het KNWU. De blonde, kwebbelende krullenbol heeft het hele jaar door punten bijeen gefietst op verschillende wedstrijden. Dit zijn de zogenaamde Nations-wedstrijden welke ook verreden werden in Duitsland en België.

Haar familie brengt heel wat uren door in de auto met het fietstalent, maar dat doen ze graag. Haar vader Patrick heeft ook altijd op de crossfiets gezeten, dus hij kent het klappen van de zweep. Uiteraard reizen ook opa en oma deze week af naar Zolder. "Als ik wereldkampioen wordt krijg ik van opa een nieuwe fiets", verraadt Hailey ons alvast. "Wel een gewone fiets hè, want de nieuwe crossfiets is al onderweg." Op de vraag of de voorbereiding op een WK extra spannend is, krijg ik als antwoord dat het niet zoveel uitmaakt. Elke wedstrijd is erg belangrijk voor haar. Afgelopen weken was ze op vakantie in Frankrijk en heeft ze veiligheidshalve de skates maar thuisgelaten. Je zult maar op je snuit vallen zo vlak voor een wereldkampioenschap.

Deze vakantie was ook goed voor haar 'koppie'. Recent is ze nog onderuit gegaan en haar nationale titel heeft ze niet kunnen prolongeren. Ook dat hoort bij de sport, maar dat krijg je deze achtjarige wijsneus nog niet echt aan haar verstand gepeuterd. Daar zit maar één standje op: winnen! Hailey traint op de mooie baan in Geldermalsen en heel af en toe op de baan in Ammerzoden. Daar rijden tenslotte haar vriendinnen nog steeds. De baan in Ammerzoden is aan vervanging toe en als ze zulke talenten als Hailey, en natuurlijk Twan van Gendt niet te vergeten, af blijven leveren, is dat voor de regio een goede investering. Van Gendt en Judy Baauw zijn haar grote voorbeelden. Ze hoopt dan ook zelf hetzelfde, of wellicht wel meer te bereiken, als haar idolen.

Hailey hoopt dit jaar op een mooi resultaat tijdens het WK, maar denkt alvast door naar de volgende editie in Houston (VS). Uiteraard moet ze hier een hele kwalificatiereeks voor fietsen en natuurlijk moeten daar ook de nodige middelen nog voor gevonden worden. Wie Hailey hierin wil ondersteunen kan zich uiteraard melden bij haar ouders.

Het wereldkampioenschap wordt deze week gereden en is te volgen op een livestream: bmxworldbelgium.live.

Meer berichten