Anouska Kusters speelt niet met de poppen, maar brengt ze tot leven. Voor de foto wil ze wel met de reborns op schoot poseren. In het roze een vinylpop, in het blauw een siliconenpop. 'Het is gewoon mijn hobby.'
Anouska Kusters speelt niet met de poppen, maar brengt ze tot leven. Voor de foto wil ze wel met de reborns op schoot poseren. In het roze een vinylpop, in het blauw een siliconenpop. 'Het is gewoon mijn hobby.' (Foto: Loeki Bruinink)

Kerkdrielse artieste maakt reborn-kunst

Dat de internationale reborn-community haar stijl en levens-echte poppen bewondert? Dat mensen op een beurs haar handtekening vragen? Daar lijkt Anouska Kusters-Van den Bogaard zich alleen maar ongemakkelijk bij te voelen. "Het is gewoon mijn hobby." Maar wie de reborns van haar creatieve hand ziet, weet dat het veel meer is dan dat. Hoe zij de siliconen- en vinylpoppen tot leven weet te brengen is pure kunst. "Met zo'n tongetje ben ik twee dagen bezig."

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Tientallen penselen, tubes, verfpotjes, naalden en scharen staan uitgestald op de tafel in de woonkamer. Dit is de werkplaats van Anouska. Een niet van echt te onderscheiden babyhoofdje voorziet ze hier van haar. Met een naaldje plant ze de haren één voor één in. Ondertussen ligt siliconenbaby Jaxon te drogen na een verfbeurt. Als je dit voor het eerst ziet, valt je mond haast open van verbazing. Kijk dat hoofdje toch, die haartjes, de adertjes die door de huid heen schemeren, de vochtige lippen! Zo levensecht dat het bijna griezelig is.

"Er zijn mensen die er heel hard van weglopen. Er zijn mensen die nog een stap verder gaan en ook de ademhaling nabootsen. Maar ik kan er gewoon al mijn creativiteit in kwijt." Als kind kon Anouska al prachtig tekenen. "Maar je wordt ouder en dan houd je je met andere dingen bezig." Ze werkte, trouwde en kreeg een dochter. "In die tijd maakte ik wel beren. Toen ik in een tijdschrift een foto van een reborn zag, bestelde ik de pop. Maar in het echt viel deze tegen. Ik wist dat het beter kon." Ze verdiepte zich in de materie, volgde een speciale cursus en ging zelf aan de slag. Ze is niet meer gestopt.

"De basisvorm koop ik. Deze pop van vinyl of siliconen krijgt van zijn ontwerper al een naam mee. Soms heeft het een gedeeltelijk stoffen lijfje. De laatste twee jaar werk ik vooral met siliconen." Ze vindt het een uitdaging om steeds beter te worden. "Neem zo'n mondje. Vroeger liet ik dat dichtgeplakt zitten. Nu durf ik het open te maken en voorzie ik het van een tongetje. Het kost me wel twee, drie dagen om dat levensecht te krijgen. De verf moet natuurlijk ook telkens drogen."

"Het is soms echt gepriegel. Dan moet ik verven met een naald." Als de reborns klaar zijn, verkoopt Anouska ze weer. Een vinylpop kost al gauw 500 euro, een siliconenpop minstens 3.000 euro. Niet verwonderlijk, want in zo'n pop zit wel honderd uur werk. "Alleen al met het aanbrengen van de haren ben ik zo'n twintig uur bezig. Als ik twee reborns per jaar verkoop, ben ik blij. Ik zou wel een grotere productie kunnen draaien, maar dat gaat dan ten koste van mijn creativiteit. Dus voorlopig blijft het gewoon een hobby."

Meer berichten