Marion van Erp (links) en Carolien van Steenis (rechts) bij het wormenhotel in Juliana’s Hofje in Zaltbommel.
Marion van Erp (links) en Carolien van Steenis (rechts) bij het wormenhotel in Juliana’s Hofje in Zaltbommel.

Kleinste hotel van de Bommelerwaard

Het kleinste, biologische hotel van de Bommelerwaard vind je op een verrassende plaats: aan Juliana's hofje in Zaltbommel. Hier werd onlangs het eerste officiële wormenhotel van de Bommelerwaard geopend.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Verscholen tussen De Savornin Lohmanstraat, de Prinses Julianastraat en de Abraham Kuijperstraat ligt een groene parel van Bommel. Werkend met hun handen in het groen ontmoet ik Marion van Erp en Carolien van Steenis. Vol enthousiasme vertellen ze over dit stuk grond, midden in De Vergt. Hier ontstond vijf jaar geleden het plan voor een stadstuin. Terwijl we door deze schitterende stadstuin dwalen, vertelt Van Steenis met passie over deze stadstuin. Veel buurtbewoners hebben hier een stukje tuin dat ze zelf bijhouden. Daarnaast is er elke veertien dagen een werkochtend voor het onderhoud. Terwijl we door de tuin lopen, zijn de verschillen zichtbaar. Van een keurige moestuin, tot een tuin vol kruiden en een kleurige pluktuin. "Dat maakt het zo mooi," vertelt Van Steenis. "Allerlei mensen hebben hier een stukje tuin. Mensen die al jaren in de wijk wonen, maar ook buurtbewoners met een Syrische, Marokkaanse of Vietnamese afkomst. Dat maakt de tuin echt kleurrijk!"

Wormenhotel
Al genietend van de kleurenpracht komen we aan bij het kleinste hotel van de Bommelerwaard. Hier is een officieel wormenhotel geplaatst. In de grote steden zijn ze er al volop, maar in de Bommelerwaard waren ze er nog niet. Dagelijks belanden er grote hoeveelheden groente- en fruitafval in de vuilnisbak, terwijl dit het favoriete kostje is voor wormen en de ontlasting van de wormen is een waardevolle compost vol mineralen die onze bodem nodig heeft om gezond te blijven. Een wormenhotel is dus een kleine kringloop voor ons keukenafval. De wormen zorgen voor een vruchtbare bodem en daardoor voor een gevuld bord.

Terwijl de dames de mooie tijgerwormen laten zien die in het wormenhotel wonen, vertellen ze over dit ingenieuze systeem. Het ontwerp is van de Amsterdamse Rowin Snijder, die zich landelijk inzet voor verschillende buurtcompostprojecten. "Het is een speciale bouw, wat opgebouwd is uit lagen", aldus Van Steenis. Vrijwilliger Bart Buijs bouwde het hotel precies volgens tekening. Terwijl de wormen hun weg zoeken in hun hotel en peuzelen van alle lekkernijen die ze krijgen, hangen Van Steenis en Van Erp boven het hotel. "Dat is ook zo mooi, hè", zeggen de groene dames. "Deze compost ruikt niet! Het geheim zit in het evenwicht. Er mag alleen ongekookte groente en tuinafval in en verder snoeiafval, koffieprut en eierschalen. De wormen eten alles op en dan ontstaat in de onderste lade de verse compost."

Van Steenis en Van Erp dromen al over hoe ze dit project ook op een educatieve manier in kunnen zetten voor kinderen. Maar eerst moeten de wormen zich thuis gaan voelen in dit hotel en hard werken aan de eerste verse compost.

Meer berichten