Column: Een zomers nieuwjaar

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

We verkeren op dit moment midden in de vakantietijd en dat zullen we weten. Sommigen van ons vinden het heerlijk om hele dagen in de zon te bakken totdat de vellen er aan hangen. Op het strand of thuis. Op het gewone strand of de nudistenplek waar je soms denkt: "Ach mevrouw of meneer, trek alstublieft wat aan." Anderen gaan op wandelvakantie in de bergen of op junglestrooptocht in Zuid-Amerika.

We gaan allemaal op weg om ontspanning te zoeken en te vinden van het jachtige bestaan dat we leiden. Of moet ik 'lijden' schrijven? Immers, altijd gejaagd leven is slecht voor u dus geniet van enkele weken ontspanning als het kan. Wat de meeste vakantiegangers gemeen hebben is dat zij tijdens de vakantie heel anders tegen het leven aan gaan kijken. De eerste dagen zijn om af te koelen en dan ineens lijkt het wel of iemand het licht aan heeft gedaan en lijkt het wel nieuwjaarsdag. De bergwandeling wordt ineens heel anders ervaren en het strand is ineens een stuk witter en niet meer zo heet. De goede voornemens voor na de vakantie komen namelijk om de hoek kijken en niet te zuinig.

Was u er tot voor kort op uit om allerlei excuses te bedenken waarom u niet naar de sportschool gaat en waarom u gestopt bent met lijnen; nu bekijkt u plotseling uw uit de krachten gegroeide bierbuik met een andere blik. Het wat flodderende losse vel aan uw benen lijkt ineens op de zeilen van de boot die u in de verte op de Middellandse Zee voorbij ziet varen. De dubbele kin die u vorige week thuis in de spiegel nog als onvermijdelijk beschouwde heeft, zo lijkt het, de maat van een verkeersdrempel bij een basisschool gekregen.

Niet langer legt u zich neer bij deze onmenselijke verhoudingen die uw lichaam bijna onuitstaanbaar maken en die u reduceren tot een genotsdier dat alleen maar beweegt om een glas van de salontafel op te beuren en naar uw mond te brengen. Niet langer gaat u akkoord met de eerdere excuses die u van de sportschool thuis hielden alsof uw toch al te grote derriere ingesmeerd was met Bison Kit van het plakkerigste soort.

Nee, het is nieuwjaar in de zomer en u maakt de beste voornemens om af te vallen en in een vorm te geraken zoals u nog nooit in vorm bent geweest. Daar, op dat strand of in dat oerwoud, komt u tot inkeer en zult u dat lichaam na thuiskomst eens mores leren. Het zal onverbiddelijk naar u luisteren en gehoorzamen. Dit keer geen excuses en uitvluchten maar drie of vier keer in de week naar de fitness en lijnen tot u zwart voor uw ogen ziet. Weg met het losse vel en de bierbuik. Weg met de stroeve gewrichten en de hangende onderkin.

Tijdens de vakantie voelt u zich al beter, alleen al vanwege de goede voornemens die u maakt en waar u zich deze keer wel aan gaat houden. De vakantie wordt bijna een kwelling omdat u niet gauw genoeg kunt beginnen met het nieuwe gezonde leven dat u voorstaat; uw brein werkt als een speer. Tot de dag komt dat u weer voet in huis zet en u blij bent op de bank te liggen en nog blijer bent dat u niemand van uw voornemens verteld hebt. Volgend jaar is er weer een vakantie...

Meer berichten