On-kruid Herderstasje

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week over het herderstasje.

Het herderstasje wordt ook wel 'tasjeskruid' genoemd. Een duidelijke verwijzing naar het zaaddoosje, wat volgens de oude overlevering lijkt op het rugtasje die de schaapherders altijd droegen.

Je komt hem overal tegen, in omgewoelde en braakliggende grond, vaak in gezelschap van straatgras en zelfs tussen de stoeptegels. Meestal op zonnige plekjes, want de kleine witte bloemschermpjes zoeken het zonlicht op.

Eeuwen geleden werd de plant door de armere mensen als rammelaar gebruikt. Ze droogden de stengels met zaadjes, nadat ze deze een klein beetje los hadden getrokken van de stengel. Wanneer je het bosje heen en weer schudde, hoorde je het geluid van een rammelaar.

Van de overgebleven rozetten werd een verse salade gemaakt, met wat peeën of aardappelen erbij.

Je kunt de zaaddoosjes ook roosteren, ze smaken heerlijk.

Zo wordt de wortel in Frankrijk gebruikt als smaakvervanger voor gember.

Het gebruik van het herderstasje als medicijn gaat zeker 3000 jaar terug. Vanwege zijn gunstige werking op het hart en de bloedsomloop kom je hem vaak tegen in theemengsels voor ouderen. Dat het herderstasje daarnaast ook nog een goede invloed heeft op de gal en lever, is mooi meegenomen.

Tijdens een zwangerschap is het beter om het herderstasje niet te gebruiken. Verder zijn er, bij mij, geen bijwerkingen bekend.

Meer berichten