On-kruid: Lindeboom

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week over de lindeboom.

Bijna iedere noemenswaardige stad heeft wel een linde als herdenkingsboom aangeplant. Met zijn takken vol met bladeren, zijn dikke stam en zijn enorme kroon, heeft de lindeboom iets majestueus en beschermends. En dan heeft het blad ook nog een 'hartvorm'! Dit alles zorgde ervoor dat de lindeboom vroeger tot een heilige boom of tot 'herdenkingsboom' werd gebombardeerd.

Wanneer de gegoede burger vroeger ging trouwen was het de gewoonte dat de familie een lindeboom schonk. Zolang het goed ging met de lindeboom, ging het ook goed met de relatie, maar o wee als... Wat waren ze vroeger toch bijgelovig, hè?

Het blad van de lindeboom maakt een honingachtige stof (honingdauw) aan, een lekkernij voor bladluizen. Helaas poepen ze een deel weer uit, wat zorgt voor een plakkerige, fijnstof aantrekkende substantie op je auto.

Er is nog een bijzondere eigenschap van de linde: de bloesem. Hier kun je heerlijk geurende thee van zetten. Oogst de bloesem als het bloemtrosje geheel open is. De thee werkt kalmerend en verzachtend bij hoofdpijn en is ontkrampend, met name voor het hart. Denkt u er wel aan dat u het gekookte theewater even vijf minuten laat afkoelen, alvorens op te gieten, anders gaan er teveel werkzame stoffen verloren.

Nog een leuk weetje: Juist omdat lindehout zacht en langdradig is, werden er vroeger toiletbrillen van gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden