Logo carillon.nl


Will van Mer is als missionaris, verpleeg- en verloskundige werkzaam in Kameroen.
Will van Mer is als missionaris, verpleeg- en verloskundige werkzaam in Kameroen.

Even rust voor vroede vrouw

Zij oogt tenger, is buitengewoon energiek en haar leeftijd (70) valt haar niet af te lezen. Will van Mer is als missionaris, verpleeg- en verloskundige werkzaam in Kameroen. Zij is tijdelijk terug in Nederland.

door Mirjam Duijts-As

Maasdriel - Eigenlijk hoort ze nu niet in Nederland te zijn. Eind vorig jaar moest Will vluchten uit haar geliefde Kameroen. "Ik wist al wel dat in het Engelstalige gedeelte van Kameroen erg veel kidnappings zijn, vooral van buitenlanders, maar dat het ook mij kan overkomen, daar hield ik onvoldoende rekening mee. Ik was blij dat onze kraamkliniek goed ommuurd is, zodat wij daar betrekkelijk veilig ons werk kunnen doen. Vrij onverwacht werd mij verteld dat ik doel zou worden van een kidnapping en dat ik zo onopgemerkt mogelijk het gebied moest verlaten. Met pijn in het hart en helaas zonder goedendag te kunnen zeggen, ben ik zo snel als mogelijk vertrokken. Gelukkig kan ik de kliniek met een redelijk gerust hart achterlaten. Een plaatselijk goed opgeleide arts en verpleegkundige kunnen de kliniek in Baba voortzetten."

Dat dit voor de kliniek in Baba een verlies is, staat buiten kijf. Want Van Mer kun je met recht een 'vroede vrouw' , een wijze vrouw, noemen. Een verloskundige die met veel verstand, overleg, geduld en met weinig moderne technologie uitstekende resultaten boekt op het gebied van geboortezorg. Medische complicaties zoals bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftigingen zijn bij haar in goede handen. Haar geheim is: blijf de zwangere vrouwen in de gaten houden, blijf er zo veel als mogelijk in de buurt en grijp op tijd in.

Nederland
Vooralsnog maakt Van Mer van de nood een deugd. In Nederland bezoekt zij vrienden en bekenden en waar zij ook uitgenodigd wordt, vertelt zij over haar grote missie; medische steun aan vooral vrouwen en kinderen in landen waar medische zorg nog zo sporadisch voorhanden is. Zo was zij onlangs in Kerkdriel waar zij voor een flinke groep mensen enthousiast een presentatie hield over haar Kameroen. Want grote plannen heeft ze. Van Mer gaat aan het einde van de zomer terug naar Kameroen. Niet naar haar geliefde Baba, maar naar Bafoussam in het Franstalig gebied, waar het veel veiliger is. Momenteel is daar een kraamkliniek in aanbouw. Van Mer gaat de kliniek mee helpen opstarten. Haar medische expertise kunnen ze daar heel goed gebruiken.

Van Mer is één van de drie Drielse missionarissen waarvoor dit jaar voor de dertigste keer rond de kermis van Kerkdriel wordt gecollecteerd. De anderen missionarissen zijn Maria Poulisse, werkzaam in Colombia, die ook dit jaar op vakantie naar Nederland komt, en pater Leo van Beurden, werkzaam in Indonesië. In de plaatsen Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem wordt voor hen gecollecteerd. Want de Drielenaren blijven trouw aan de eigen missionarissen. Tijdens het grote kermisfeest vergeten zij hen niet. De actie start vandaag met een huis-aan-huis collecte.

Meer berichten