De gebroeders van der Schans heette elk half uur de bezoekers van harte welkom vanaf een zonnig podium.
De gebroeders van der Schans heette elk half uur de bezoekers van harte welkom vanaf een zonnig podium.

Tropische open dag bij Den Eelder

Afgelopen zaterdag was er weer de traditionele open dag bij Zuivelboerderij Den Eelder op de weigraaf in Well. De open dag is niet jaarlijks en een ieder die dit mooie familiebedrijf wel eens bezocht heeft op deze happening, zal gelijk begrijpen waarom. Niks is er aan het toeval overgelaten en alle vrienden, kennissen en vakgenoten zijn ingezet om alle bezoekers zo goed mogelijk kennis te laten maken met het hoe en wat van de boer.

door Robert van Dijk

Well - Den Eelder is de boerderij van boer Ernst en boerin Jacomine, zoals ze zichzelf profileren op de verpakkingen. Boerenzonen Willem en Gerben nemen ieder een taak van de bedrijfsvoering op zich. Willem is de man van de zuivel en Gerben is de man van de koeien. De jongste telg van de boerenfamilie is boerendochter Dafke. Die is zeker aanwezig op de open dag, maar houdt zich voorlopig nog even bezig met haar eigen studie en toekomstplannen. Niks is uitgesloten dat zij straks ook een rol gaat spelen binnen het bedrijf, maar voorlopig mag ze van haar ouders zichzelf nog ontwikkelen in de richting die ze graag wil. Als je rondloopt op deze immense boerderij straalt de ambitie er af. Mooie moderne machines, slimme oplossingen en vooral tevreden koeien in de stallen. Bijna elke bezoeker kon jaloers zijn op de koeien. Ze mogen zelf kiezen wanneer ze gemolken worden, als het te heet wordt lopen ze lekker even onder een vernevelaar door en bij een beetje jeuk op de rug hangt er altijd binnen handbereik wel een borstel aan een paal of koord waar je lekker even kunt kriebelen. Met het dierenwelzijn zat het wel snor op deze hittegolfdag.

Traditioneel en toch modern
Mooi aan dit traditionele familiebedrijf zijn de modernste snufjes die worden toegepast op gebied van duurzaamheid. Ze wekken hun eigen stroom op door middel van een grote mestvergister. Deze maakt uit de geproduceerde mest energie die bijna kan voorzien in de behoefte van de zuivelfabriek. Wat ze te kort komen aan energie wordt weer opgewekt door de ontelbare zonnecollectoren op de daken van de stallen. De energievraag is afgelopen jaar dan ook zeker gestegen, door eigenlijk wel een verdubbeling van de capaciteit van de zuivelfabriek. Dat was nodig om aan de vraag te kunnen voldoen van de bijna jaarlijks tot allerlekkerste gekozen karnemelk van Nederland.

Naast alle ins en outs van de boerderij en zuivelfabriek was er nog van alles te beleven en te zien. Ook was er dit jaar een zeer ruim opgezette streekmarkt met veelal biologisch geteelde producten of andere agrarisch gerelateerde producten. Verder was er van alles te proeven, veel te spelen en zeker ook genoeg te leren voor jong en oud. Heeft u dit jaar niet de hitte kunnen trotseren, dan kan ik best zeggen dat u wat gemist heeft. De producten van Den Eelder zijn overal te koop, maar voor de sfeer moet u toch echt even op het erf geweest zijn.
Volgende keer toch maar weer even langsgaan, het is de moeite meer dan waard.

Meer berichten