Column: Niks denken!

Door Louis van der Sangen

"Waar denk je aan?" Het is een vraag die af en toe gesteld wordt wanneer je een moment of wat langer voor je uit staart. Soms is dan het antwoord: "Niks!" De standaard reactie, met steeds die verbaasde blik, hierop is: "Hoezo? Dat kan toch niet, je denkt toch wel aan iets?" Heerlijk toch, om helemaal niets te denken. Dat is af en toe nodig. Even los van allerlei gebeurtenissen, overvolle gedachten, spanningen, verwachtingen van jezelf of van een ander, de druk en de drukte, dingen die moeten of geregeld moeten worden en zaken waar je nauwelijks of helemaal geen grip op hebt. Op die momenten dat dit allemaal teveel tegelijk gebeurd dan is zo'n zen momentje noodzakelijk. Even niks denken dus.

Er zijn genoeg vakkundige mensen, organisaties en allerlei groepen die je daarbij kunnen helpen. Maar als je dat zelf kunt dan scheelt dat in verplichtingen, kosten en reistijd. Zo'n zen moment kun je dan op elk moment van de dag zelf bepalen. Of je nou in je eentje een rustig plekje opzoekt of je je in een overvolle drukke omgeving bevind het kan altijd. Als je er eenmaal aan gewend bent en er voor openstaat, dat gebeurt het wel eens dat zo'n zen momentje ontstaat terwijl je dat niet gepland hebt. Een soort mechanisme dat automatisch aangaat bij een moment van teveel van alles. Het klinkt allemaal beetje zweverig misschien, maar het werkt en het helpt.

Hoe werkt dat dan? Hoe doe je dat dan? Nou het is makkelijker dan je denkt. Het begint eerst met het loslaten van het idee dat je altijd wel aan iets denkt. Toegeven dus, dat je aan niets kunt denken. En vooral beseffen dat het mag en dat je het normaal is. Je kent toch wel van die momenten dat je ergens geconcentreerd naar kijkt? Naar een film of zo, of een boek leest. En dat je geheel in de film of in je boek zit. En dat er iemand je roept en zegt dat je na drie keer roepen pas reageert. Zo kun je ook in het niets denken zitten. Je concentreert je op iets. Maakt niet uit waar je bent en waar je je op concentreert. Probeer het maar, het kost niks. En het kost vooral geen energie. Je krijgt er energie voor terug.

Zo'n zen momentje zelf lost natuurlijk niks op. Alles is er nog zoals het was. Maar het ontspant je, je relativeert meer, en zijn er ineens antwoorden en of oplossingen en soms zijn er in die korte tijd al zaken vanzelf opgelost. Je moet niet alles doen en alles zelf oplossen. Dat kan niet altijd en het hoeft ook niet altijd. En zeker niet meteen. Je wordt meer bewust van jouw cirkel van invloed. Een dingetje dat is blijven hangen van trainingen. Steek je energie in zaken waar je wel invloed op hebt. Zoek het maar eens op. Er zijn genoeg van die goeroes die hier jaren voor gestudeerd hebben. En die vele onderzoeken gedaan hebben en talloze boeken hebben uitgebracht.

Aan niks denken kan!

Meer berichten